5min

Tags in dit artikel

, , ,

De onlangs geïntroduceerde image-modus voor Red Hat Enterprise Linux is een nieuwe implementatiemethode die het platform levert als een container image. Image mode hanteert een container-native aanpak voor het bouwen, implementeren en beheren van het besturingssysteem. Het biedt een enkele workflow om het hele IT-landschap te beheren, van de applicaties tot het onderliggende besturingssysteem, met dezelfde tools en technieken. Deze updates liggen aan de basis van wat Red Hat een ‘reimagined Linux for the age of AI’ noemt.

Voordat we ons gaan verdiepen in het nieuwe Linux, herinneren we ons nog even hoe dit besturingssysteem is uitgegroeid tot een terminologie op zich. Red Hat Enterprise Linux, vaak uitgesproken als RHEL, is natuurlijk het Linux-platform van het bedrijf dat bestaat uit het besturingssysteem, tools, ondersteunende functies en extensies.

Maar die aloude term moet nu misschien opnieuw worden uitgevonden voor het Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) tijdperk. Moeten we nu misschien AIRHEL gaan zeggen? Het bedrijf heeft Red Hat Summit 2024 gebruikt om een nieuwe implementatieoptie voor het Linux-platform te laten zien, die van containers de taal van het besturingssysteem maakt en één enkele container-native workflow biedt die zowel ontwikkel- als operationele teams in de hybride cloud omspant.

Een Standard Operating Environment (SOE) of ‘gold image’ op basis van Red Hat Enterprise Linux vormt de basis voor de technologiestrategieën van veel bedrijven. Deze images voeden hybrid cloud-implementaties van het datacenter naar publieke clouds via private on-premise clouds en naar de edge. Hoe glanzend functioneel een gold image ook is, deze implementaties moeten meestal worden aangepast om te voldoen aan unieke bedrijfs- en omgevingsbehoeften.

Wat is een gouden image?

In de muziekindustrie is een golden image de definitieve versie van een album of film nadat alle bewerkingen en mixen zijn voltooid. Het is in zijn definitieve, perfecte vorm, dus het wordt als goud beschouwd. Volgens Red Hat’s eigen topics webpagina’s, is deze betekenis overgebracht naar systeembeheer.

“In deze context is een golden image een opzettelijk geconfigureerde momentopname van een systeem (server, virtual desktop-omgeving of zelfs een schijfstation) die kan worden gebruikt om nieuwe instances te implementeren. Omdat deze golden image (of soms gold image) wordt gebruikt in netwerkvirtualisatie om nieuwe systemen te maken, wordt het ook wel een master image of clone image genoemd. Een andere populaire term is een baseline image, wat een illustratieve term kan zijn om aan te geven waarom golden images zo nuttig zijn: ze creëren een consistente, betrouwbare baseline voor systeemconfiguratie, wat het makkelijker kan maken om die systemen gedurende hun levenscyclus te onderhouden”, legt Red Hat uit.

Afgezien van de allure van golden images betekent de opkomst van AI-workloads die meer snelheid en flexibiliteit vereisen dat het besturingssysteem moet reageren door zich beter aan te passen, schaalbaarder te worden en sneller te reageren. Om hierop te antwoorden, legt Red Hat uit dat het de innovaties die moderne applicatieontwikkelingspraktijken en containers aandrijven, naar het hart van het besturingssysteem brengt.

Tip: Red Hat maakt van OpenShift de hybride AI en cloud-pion

Containers in de laatste fase

Image mode voor Red Hat Enterprise Linux bouwt voort op het succes van open source-projecten zoals bootc (een technologieproject dat is gewijd aan het fungeren van de belangrijkste component in een bredere missie van opstartbare containers) om een implementatiemodel te creëren dat past in container-native workflows. Image-modus stelt het besturingssysteem in staat om dezelfde tools, vaardigheden en patronen te gebruiken als gecontaineriseerde applicaties, zodat operations- en infrastructuurteams hetzelfde dialect spreken als ontwikkelaars.

“Het tijdperk van de AI-gedefinieerde organisatie vereist dat we alle technologieën in de hele enterprise opnieuw beoordelen, niet alleen de technologieën die direct worden beïnvloed door intelligente applicaties en workloads”, zegt Gunnar Hellekson, vice president en general manager, Red Hat Enterprise Linux, Red Hat. “Door ’s werelds toonaangevende enterprise Linux-platform in containerformaat te leveren, bieden we een besturingssysteem dat de snelheid, efficiëntie en innovatie van het AI-tijdperk kan evenaren, ondersteund door de consistentie en het vertrouwen dat CIO’s zijn gaan verwachten van Red Hat Enterprise Linux.”

Als we de ontwikkeling van dit verhaal met enige voorkennis volgen, weten we dat Linux al de kern van containers vormt, maar de image-modus brengt de rol van Linux een stap verder door het mogelijk te maken om het hele besturingssysteem te beheren via container-gebaseerde tooling en concepten, waaronder GitOps en Continuous Integration/Continuous Delivery (CI/CD). Deze gestroomlijnde aanpak helpt bij het aanpakken van uitdagingen bij het beheren van Linux op schaal, van het pushen van patches naar verschillende locaties tot verbanden tussen operationele teams en de applicatieontwikkelingscyclus.

Podman Desktop AI Lab

Bijna elke organisatie maakt plannen voor een toekomst die is gestructureerd rond AI-workloads of, op zijn minst, applicaties die zijn doordrenkt met een bepaald niveau van AI-mogelijkheden. Red Hat stelt een image-modus voor Red Hat Enterprise Linux voor om de behoefte aan snellere bouw-, test- en implementatieprocessen van AI-applicaties te ondersteunen, zowel door het flexibele karakter als door de nauwe integratie met Podman Desktop AI Lab.

Volgens GitHub, de bron voor ontwikkelaars, “vereenvoudigt de Podman Desktop AI Lab uitbreiding het starten en ontwikkelen met AI in een lokale [computer]omgeving. Het biedt belangrijke open source technologieën om te beginnen met het bouwen aan AI. Een gecureerde catalogus van zogenaamde ‘recepten’ helpt bij het navigeren door de jungle van AI use cases en AI-modellen.”

Red Hat geeft hier de volgende details en merkt op dat ontwikkelaars intelligente applicaties kunnen bouwen met Podman Desktop AI Lab op hun laptop via een proces dat sterk vereenvoudigd wordt door de receptencatalogus en de eenvoudige AI-speelplaatsomgeving van het AI Lab. Vervolgens kunnen ze de bootc plug-in gebruiken om gemakkelijk te converteren naar containers, bootable images of zelfs bare-metal installers, allemaal draaiend op de ruggengraat van Red Hat Enterprise Linux.

Daarnaast biedt Red Hat Insights nu extra beheerfuncties ter ondersteuning van de onveranderlijkheid van image-modus. Operations-teams kunnen nu de inzet van besturingssysteem-images in hun infrastructuur bekijken, terwijl beheerders image-modus-systemen nu rechtstreeks vanuit Red Hat Insights kunnen bijwerken. In de toekomst zullen image-beheerders hun images ook beter kunnen harden.

Wat te denken van Red Hat

De klinkende boodschappen van Red Hat zijn vrij duidelijk. Het Red Hat dat werd overgenomen door IBM is nog steeds Red Hat, d.w.z. het bedrijf is hier en daar een Red Hat in de stijl van IBM (de penetratie van IBM Watson AI op het niveau van codeertools met IBM watsonx Code Assistant is onmiskenbaar en omvangrijk), maar het is nog steeds Red Hat zoals we het voor het grootste deel altijd hebben gekend. Red Hat is ook duidelijk over de inzet van generatieve AI op zijn platform en tools (de ontwikkeling van het Red Hat Ansible Lightspeed-platform is ook belangrijk) en het bedrijf heeft een klinkende boodschap gestuurd vanuit Red Hat OpenShift om te zeggen dat de cloud hybride is, dus logischerwijs ook AI. De subtiele ‘we own this’-boodschap is ons niet ontgaan, laten we blijven kijken naar de evolutie die hier plaatsvindt.

Also read: Red Hat zet breed aanbod cloud-native tools op de kaart