4min

Dit interview van VMworld in Barcelona hadden jullie nog van ons tegoed. We daar namelijk uitgebreid gesproken met Peter Wüst van NetApp, over de ontwikkelingen van het bedrijf en welke kant de markt op beweegt. Wat snel duidelijk werd is dat bij NetApp alle ballen in de softwarehoek liggen. Daar komt de innovatie vandaan en alles zal in de toekomst software defined zijn. Of NetApp uiteindelijk ook een hardwarebedrijf blijft, dat laat Wüst in het midden.

Het gesprek dat we hadden met Wüst was een van de betere dit jaar – echt een man die vol passie verteld over innovatie in de enterprise IT-wereld. Hyper converged infrastructure bekt weliswaar niet zo lekker, maar hij kan er vol passie over vertellen.

Laat, maar niet te laat

NetApp was er laat bij in de wereld van de hyper converged infrastructures (HCI), maar dat is niet erg aldus Wüst. Volgens hem heeft NetApp genoeg technologie in huis waarmee het bedrijf het verschil kan maken en klanten over de streep kan trekken voor het NetApp-platform. De belangrijkste innovatie aan de kant van NetApp is de totale vrijheid waarop het systeem kan worden samengesteld. Elk systeem start met vier nodes, die aan elkaar worden geknoopt en die een compleet systeem vormen. Daarna kan je als gebruiker het systeem verder uitbreiden en hierbij heb je volledige vrijheid wat je er precies aan wilt knopen. Bij het kiezen van de nodes heb je de keuze uit een compute node of een storage node. In het geval van een compute node kies je uit een configuratie met een hoeveelheid rekenkernen en werkgeheugen, terwijl je bij een storage node de keuze hebt uit verschillende opslagcapaciteiten. Een storage node bestaat altijd uit flashgeheugen en niet langer over HDD’s.

De keuzevrijheid waar Wüst eerder op doelde gaat over de nodes. Als je het systeem wilt uitbreiden met vier storage nodes dan is dat mogelijk. Je bent niet verplicht om ook opnieuw compute aan te schaffen, iets wat bij veel andere leveranciers wel moet.

Afgebakende hypervisor

Verder is NetApp erin geslaagd om de hypervisor extra goed af te bakenen per virtual machine. Volgens Wüst zal je bij NetApp geen last hebben van andere virtual machines die op dat moment alle aandacht vragen van de processor, waardoor op jouw VM de prestaties inzakken.

Een ander voordeel van NetApp is dat het zijn opslagtechnologie heeft toegepast op zijn hyperconverged systemen. Hierdoor kan er veel opslagcapaciteit worden bespaard. Wüst stelt dat als je al je VMware VM’s overzet naar NetApp, je ongeveer 50 procent van je opslagcapaciteit kan besparen. Dat komt doordat de opslagtechnologie van NetApp optimaal gebruik maakt van de opslagcapaciteit, door onder meer dubbele data achterwege te laten, zonder dat dit echt een groot effect heeft op de prestaties.

Integratie

Om het allemaal nog wat eenvoudiger te maken zijn de NetApp-systemen volledig te integreren in VMware’s vSphere, waardoor je vanuit vSphere ook het beheer kan doen over je NetApp-systemen. Natuurlijk is er ook een NetApp control panel, maar dat biedt exact dezelfde en niet meer opties dan de integratie met VMware.

Verder zijn ze bij NetApp druk bezig om hun nieuwste innovaties ook beschikbaar te maken on demand in de cloud. Zowel Amazon Web Services als Microsoft Azure worden uitgebreid ondersteund. Het is belangrijk de cloudstrategie goed per project te overdenken. Een contract voor een eigen hyper converged infrastructure ga je bijvoorbeeld niet voor slechts een paar maanden aan.

Software-defined

Het grote voordeel van de hyper converged infrastructure van NetApp ten opzichte van het traditionele hardware model is volgens Wüst toch wel dat alles software defined is. Hierdoor is het mogelijk om de hardware ten volle te benutten en zeer efficiënt te gebruiken. Veel bedrijven hebben nu wellicht een webserver draaien die aan twee cores voldoende heeft, maar de server beschikt over vier cores. Met een HCI kunnen die twee cores gewoon elders worden ingezet, waardoor alle cores effectief gebruikt worden.

De cloud wordt weliswaar steeds populairder omdat je alles on demand kan afnemen, maar tot op zekere hoogte kan je dat met een hyper converged infrastructure ook. Zodra je tegen de grenzen van je capaciteit aan loopt laat je gewoon een paar extra nodes aanrukken. Uiteindelijk betaal je bij NetApp ook gewoon abonnementsgeld voor wat je nodig hebt en binnen dat bedrag wordt de hardware geleverd. Die hoef je dus niet zelf aan te schaffen.

Standaard hardware

Hoewel NetApp’s HCI indrukwekkend in elkaar zit en bepaalde componenten heel duidelijk van elkaar gescheiden zijn, is het gewoon hardware die je bij elke reseller van de plank kan krijgen en wordt er gewoon gebruikgemaakt van x86-processoren van Intel. De echte innovatie zit in de software die het mogelijk maakt om alles af te stellen, te verdelen en uiteindelijk te gebruiken. Wüst zegt hierover: “Alle innovatie bij NetApp zit in de software”. Op de vraag of NetApp uiteindelijk helemaal zal stoppen met hardware, krijgt ik als ontwijkend antwoord: “dat zijn jouw woorden.”

Het ligt voor de hand dat de hardware uiteindelijk zal verdwijnen en daarvoor gewerkt gaat worden met partners. Tot het zover is levert NetApp echter nog gewoon de hardware, die overigens ook gewoon bij andere hardwareleveranciers vandaan kan komen. NetApp is duidelijk bezig aan een opmars met zijn hyper converged infrastructure, maar tegelijk maakt het ook clouddiensten beschikbaar binnen AWS en Azure, waaronder met de eigen opslagtechnologie. Iets wat we duidelijk in de gaten moeten gaan houden.