3min

Tags in dit artikel

,

Al enkele jaren gaat veel aandacht uit naar ‘de cloud’. Verhalen over bedrijven die volledig afscheid nemen van eigen hardware volgen elkaar in hoog tempo op. Toch zijn er genoeg signalen dat 2021 het jaar wordt waarin on-premises servers, storage en networking weer op waarde worden geschat. We noemen er drie.

1. De edge wint aan populariteit

Een klant nog in de winkel digitaal een voordeelcoupon sturen op basis van gescande artikelen? Of op basis van foutmeldingen een productieproces direct bijsturen? Een snelle analyse van realtime data is dan cruciaal. En dat gaat sneller en goedkoper op lokale hardware aan de ‘randen’ van het netwerk, daar waar de data worden gegenereerd en verzameld.

Steeds meer bedrijven zien dan ook de voordelen in van edgecomputing. Gartner voorspelt dat in 2025 driekwart van de data wordt verwerkt aan de randen van het netwerk. Volgens IDC heeft de wereldwijde edgecomputingmarkt in 2024 een omvang van ruim 250 miljard dollar.

De edge zal worden ingezet als aanvulling op de cloud. Realtime analyses vinden dan bijvoorbeeld plaats aan de edge, terwijl voor geavanceerde analytics de cloud wordt ingezet. Om dit goed te laten werken, is het wel belangrijk dat data op een consistente manier worden behandeld en beheerd en eenvoudig en veilig zijn te verplaatsen tussen de edge en de cloud. Bijvoorbeeld het Virtual Edge Platform van Dell EMC voorziet hierin.

2. Bare-metal server maakt comeback

De behoefte aan realtime analytics zorgt niet alleen voor een opmars van de edge, maar ook voor een comeback van de bare-metal server. Dat is doorgaans een fysieke server zonder software of hypervisor, met alleen de processors, geheugen, storage en netwerkkaarten.

Een groot voordeel van bare metal is dat applicaties direct toegang hebben tot de hardwareresources. Dat maakt toepassingen die een aanzienlijke verwerkingskracht vereisen – zoals geavanceerde analytics en machine learning en artificial intelligence – aanzienlijk sneller.

Steeds meer bedrijven hebben behoefte aan deze performance. De provisioning van bare-metal servers kan echter behoorlijk complex en tijdrovend zijn. Bijvoorbeeld Dell schiet hier te hulp met zijn OpenManage Deployment Toolkit voor het snel installeren van grote aantallen Dell PowerEdge-servers. Tevens stelt Dell bare-metal ‘as-a-service’ beschikbaar via de cloud, waar de servers binnen enkele minuten in gebruik zijn te nemen.

3. Ook on-premises IT wordt volledig flexibel

Aspecten als schaalbaarheid en flexibiliteit hebben de cloud immens populair gemaakt. Server, software of storage zijn er als je ze nodig hebt. ‘Uit de muur.’ Die vlieger gaat meestal niet op voor de hardware die een organisatie nog altijd on-premises nodig heeft. Bijvoorbeeld fysieke servers en netwerkapparatuur moet u op de groei aanschaffen, en direct afrekenen.

Die situatie verandert echter snel. Er komen steeds meer consumptiemodellen beschikbaar die het on-premises datacenter en de edge net zo flexibel maken als de cloud. Zo beoogt Dell Technologies met Project APEX om alle vormen van IT ‘as-a-service’ aan te bieden. Ook on-premises servers, storage en networking zijn dan met een enkele muisklik in de Dell Technologies Cloud Console toe te voegen – of uit te zetten. De klant betaalt alleen voor de daadwerkelijk gebruikte hardware.

Meer keuzevrijheid

Dell staat met Project APEX niet alleen. Bijvoorbeeld HPE en Cisco bewandelen een vergelijkbare weg. Daarmee komen de voordelen van de cloud snel on-premises beschikbaar. Met een gratis beheertool als Dell OpenManage Enterprise zijn componenten zoals Dell PowerEdge-servers, Dell Networking en Dell PowerVault-storage bovendien centraal te onderhouden en monitoren.

Het is een ontwikkeling die de cloud niet minder populair zal maken, maar die wel zorgt voor meer keuzevrijheid. Als schaalbaarheid en flexibiliteit gewenst zijn, is de cloud niet langer de enige optie.

Dit is een ingezonden bijdrage van Tech Data en Truedata. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van Tech Data en via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van Truedata.