12min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

LG Electronics is alweer een tijdje actief op de Europese markt, maar nog lang niet gesetteld, zo blijkt op de persconferentie die het bedrijf op 13 maart 2007 hield. LG is inmiddels een bekende naam voor heel wat consumentenelektronica, maar het bedrijf wil het daarbij niet laten. Daarom breidt LG haar productaanbod in Europa uit en gaat het zich op nog meer markten richten.


Terug naar het begin weer even, want na een heel wat mist, files en weinig van de omgeving gezien te hebben, komen we op dinsdagochtend 13 maart aan bij het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het kleurrijke gebouw en het heerlijke weer brengt het lentegevoel in je naar boven en daardoor lijkt het gebouw een prima locatie voor een bedrijf dat haar producten voor het komende jaar wil presenteren.

LG houdt een dealershow, maar daar aan voorafgaand krijgt de pers de gelegenheid om de nieuwe producten te bekijken en zich te laten informeren door de aanwezige productmanagers. Zoals gezegd is LG actief op heel veel gebieden. Er waren behalve de voor Techzine interessante producten dus ook heel wat zaken die we in dit verslag niet zullen bespreken, waaronder stofzuigers, koelkasten en wasmachines. Wat er verder te zien was lees je op de volgende pagina’s.

TFT LCD monitoren

Voor LG is de markt voor TFT schermen geen onbekende markt. Het bedrijf brengt al sinds enige tijd goede en degelijke monitoren op de markt en daar wil het komend jaar gewoon mee doorgaan. Volgens Jeroen Brants, Key Account Manager ISP van LG zal het zwaartepunt dit jaar vooral rond de breedbeeldschermen liggen.

TFT schermen met een beelddiameter van 19 inch worden momenteel het best verkocht, maar steeds meer mensen kiezen voor een breedbeeldvariant als ze een nieuw scherm aanschaffen. Brants verwacht niet dat consumenten ook direct zullen overstappen naar een maatje groter, alhoewel een breedbeeldversie van een 19 inch scherm een beelddiameter heeft van 20 inch. Toch is er voor de consument die een slag groter wil wel keus bij LG, want het bedrijf heeft ook een 24 inch widescreen model beschikbaar, te weten de L245WP-BN.


Boven vlnr: L1982U, L245WP-BN en L226WTQ-SF.
Onder vlnr: M1921A-BZ, L204WT-SF, L1952HQ.

Van de zes monitoren die op de conferentie op display stonden waren er dan ook vier modellen widescreen. Zo is er de L226WTQ-SF. Dit scherm is een 22-inch breedbeeldmodel dat deel uitmaakt van de ‘Certified for Windows Vista’ lijn, die LG afgelopen januari introduceerde. Het scherm is voorzien van Digital Fine Contrast Technology, wat de contrastratio opschroeft naar 3000:1. De responstijd is met 2ms ook snel genoeg om bewegende beelden probleemloos weer te geven. Qua aansluitmogelijkheden heeft dit scherm en de andere modellen in de serie een DVI met HDCP voor Vista-ondersteuning en RGB. Een tweede 22 inch model in deze serie is daarbovenop ook nog uitgerust met AV-poorten. De L226WTQ-SF is reeds verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 379, de L226WA-SN (eveneens 22 inch) kost 399 euro. Het 19-inch en 20-inch scherm in deze serie worden in mei 2007 verwacht, prijzen zijn nog onbekend.

Verder was de L1982U te zien, dit scherm werd in februari geïntroduceerd en heeft een contrastratio van 3000:1. Meer over dit scherm is te vinden in dit nieuwsbericht. Voor de zakelijke markt heeft LG de L1952HQ, een 19-inch scherm uit de Flatron Standard series, met weinig poespas en een dunne behuizing. Volgens Brants is LG met dit scherm momenteel zeer succesvol in tenders samen met computerleveranciers als HP en Dell.

Opmerkelijker zijn des te meer de schermen uit de Flatron Fantasy serie. Momenteel zijn er drie modellen binnen deze serie en vooral de voet van de schermen valt op. Elk scherm heeft naast een serienummer dit keer ook een eigen naam gekregen, te weten Jar, Eclipse en Ring. De voet van de Jar heeft de vorm van een halve kegel en heeft een rood licht qua helderheid in vier standen gezet kan worden. De Eclipsevoet heeft een rode ring aan de achterkant en moet een maansverduistering voorstellen. Als laatste is er nog de Ring, bij deze monitor heeft de voet een rode buis met licht. Alle drie de schermen hebben een beelddiagonaal van 19 inch, een contrastratio van 2000:1 en een reactiesnelheid van 4ms. Om het design van de monitoren niet te laten verpesten door de kabels, heeft LG één kabel gemaakt, die uitkomt op zwarte halfronde schijf. Daarop kunnen de kabels op aangesloten worden.

Van boven naar onder: Jar, Eclipse, Ring
De monitoraansluiting met één kabel

Televisieschermen

Ook bij LG is het HD wat de klok slaat, zowel Full HD als HD Ready. In combinatie met Blu-ray films is de beeldkwaliteit indrukwekkend, dat hadden we ook al gezien op de persconferentie van Sony vorig jaar. Verschil met Sony is overigens dat LG gewoon door blijft gaan met het produceren van plasmaschermen, terwijl Sony alleen nog LCD schermen levert. Tijdens een tour werd ons verteld dat plasmaschermen vanaf een beelddiagonaal van 32 inch een goed alternatief is voor LCD.

Behalve de standaardschermen waar eigenlijk niet heel veel bijzonders over te vertellen is, had LG ook een aantal LCD schermen met ingebouwde hardeschijf meegenomen. Het bedrijf heeft LCD modellen van 32, 37 en 42 inch met een 80GB hardeschijf. Er zijn ook twee plasmamodellen beschikbaar, één met een 50 inch beelddiagonaal en één met een 42 inch beelddiagonaal.


Televisies met ingebouwde hardeschijf

Ook opvallend was de 42 inch 3D monitor. Dit scherm maakt gebruik van een lensvormig 3D-filter dat automatisch stereoscopische beelden weergeeft. Dat betekent dat het beeld 3D wordt, zonder dat daarvoor een speciaal brilletje nodig is. Voor elk beeld worden 25 perspectieven geprojecteerd, waardoor het 3D effect vrij realistisch overkomt. Waarschijnlijk zal dit scherm in eerste instantie voor commerciële doeleinden worden ingezet, maar in de toekomst zal deze techniek vast wel naar de huiskamer komen.


De 42 inch 3D-monitor

Data-opslag

Eén van de eerste markten waar LG bij haar overstap naar Europa instapte was de markt voor optische drives. Veel computergebruikers zullen wel bekend zijn met de interne schijfstations van LG. Het bedrijf werkt al enige jaren samen met Hitachi voor de fabricatie van optische drives en heeft momenteel rond de 40 procent van de markt in handen.

Tevens is LG terug te vinden in het Blu-ray kamp van Sony. LG ziet zowel de voordelen van Blu-ray als HD DVD, maar het eerste formaat heeft volgens het bedrijf toch een grotere toekomst voor zich. Alhoewel LG eerder al een combidrive voor Blu-ray en HD DVD aankondigde zullen we dit apparaat niet voor 2008 op de Nederlandse markt terugzien. Wat al wel op Nederlandse bodem is gesignaleerd is de snelste interne Blu-ray brander die momenteel beschikbaar is. De GBW-H10N kan Blu-ray schijfjes branden op 4x, maar kan helaas alleen overweg met single-layer schijfjes. Behalve Blu-ray kan deze speler ook nog diverse DVD en CD formaten branden en afspelen. Opmerkelijk is dat de speler gebruikmaakt van een E-IDE/ATAPI interface, maar volgens Brants zal een S-ATA versie niet lang op zich laten wachten. Met een prijs van rond de 650 euro is de speler overigens redelijk gunstig geprijsd.


De GBW-H10N Blu-ray drive

LG had ook een externe DVD-brander op display staan, te weten de GSA-E10L. Deze speler DVD duallayer schijfjes branden op 10x. Uiteraard wordt een heel scala aan DVD en CD schijfjes ondersteund en ook is het mogelijk om middels Lightscribe direct een label op het schijfje te branden. De externe brander kan op een PC aangesloten worden middels USB 2.0. In de loop van het jaar komt er tevens een model op de markt die voorzien is van een AV capture mode. Hierdoor is het mogelijk om direct vanaf een videobron naar een DVD te schrijven.


De GSA-E10L Super Multi drive

Een andere techniek waar LG zich wil onderscheiden is de SecurDisc techniek. Deze zogenaamde SecurDisc-technologie is door LG in samenwerking met Nero ontwikkeld. Hierdoor is het mogelijk om gegevens op de DVD te beveiligen met een wachtwoord. Ook kunnen ontvangers van de DVD via een digitale handtekening de authenticiteit van data bepalen en detecteert een integriteitscontrole veranderde data om de integriteit en leesbaarheid vast te stellen. De techniek zou volgens LG bij uitstek geschikt zijn voor overheidsorganisaties en andere bedrijven die hun gegevensdragers willen beveiligen.


Onder: De GSA-H55L met SecurDisc techniek

Behalve de optische drives was er in de vitrine ook nog een plaat met allerhande USB-sticks te zien. Sommige USB-sticks waren gewoon simpele sticks, maar er zaten ook een paar modellen bij die tevens als eenvoudige muziekspeler te gebruiken zijn. Opvallend was ook het model dat uitgeschoven kan dienen als oplader voor een LG telefoon. Navraag leerde overigens dat USB sticks voor LG in Nederland niet echt een corebusiness is, als je er één wilt hebben zul je dus goed moeten zoeken.


De USB-sticks met rechts vooraan de MP3-modellen
en achterin met de witte behuizing de telefoonoplader

Navigatiesystemen

Een andere markt die LG gaat betreden is de markt voor navigatiesystemen. Het bedrijf heeft daarvoor eerder een fabrikant van dit soort systemen overgenomen en werkt voor het kaartmateriaal samen met Navteq.

In eerste instantie zullen er twee modellen beschikbaar zijn, te weten de LN-500 en de LN-515. Beide systemen zijn qua specificaties en uiterlijk gelijk, het verschil zit hem in het meegeleverde kaartmateriaal. De LN-500 heeft een 256MB SD-kaartje met daarop de kaart van de Benelux en de hoofdwegen van Europa. De LN-515 heeft een SD-kaartje van 2GB en heeft het hele wegennet van Europa voorgeïnstalleerd.


Het LN-500 Navigatiesysteem

Qua specificaties hebben beide systemen een 3,5 inch touchscreen en een Sirf Star III GPS antenne. Foto’s kunnen desgewenst ook bekeken worden op het apparaatje. LG levert behalve een cradle ook een tasje, een USB kabel en een 12V en 220V adapter mee. Het is overigens mogelijk om de LN-500 te kopen en later een groter SD-kaartje aan te schaffen. Aanvullend kaartmateriaal kan tegen betaling via het servicecentrum van LG verkregen worden. Beide systemen zijn per direct verkrijgbaar, de LN-500 kost 199 euro, de LN-515 299 euro.

Richting de zomer komen er nog vier systemen bij, waaronder een model met een groter scherm en een model met meer functionaliteiten op het gebied van afspelen van multimediabestanden. Ook van deze twee modellen komt een Benelux en Europa uit, wat dus vier modellen maakt.

Video- en audiosystemen

GLO Home Entertainment Center

Voor mensen die een kleine kamer hebben of geen zin hebben om allemaal kabeltjes door hun huis te leggen zijn 2.1 systemen met een 5.1 nabootsing een goede optie. LG komt nu ook met een dergelijk systeem, dat er ook nog eens zeer bijzonder uitziet.

Het apparaat gaat door het leven onder de naam GLO. De promoties rond dit apparaat zullen zich concentreren rond een lichtgevende cirkel, die tevens op een aantal plaatsen op het systeem terug te vinden is. Het centrum van de GLO is een DVD speler met een 80GB hardeschijf. Op de speler is de grote lichtgevende cirkel te vinden die tevens als een soort iPod clickwheel fungeert. De cirkel is touch sensitive en kan gebruikt worden om de DVD speler te bedienen. Een leuke gimmick, alhoewel je meestal de afstandsbediening zult gebruiken.

Zoals gezegd gaat het om een 2.1 systeem, dus er zijn twee speakers en een subwoofer aanwezig. Door middel van een Virtual Sound Matrix kan het geluid echter ook zo uit de speakers worden gestuurd dat een 5.1 simulatie wordt gecreëerd. Deze simulatie komt het best tot zijn recht in kleine woonkamers, naarmate de kamer groter wordt, zal het effect minder zijn.


Het GLO 2.1 Home Entertainment Center

De hardeschijf kan uiteraard gebruikt worden om televisieprogramma’s mee op te slaan, maar ook om radiouitzendingen mee te bewaren. Een derde mogelijkheid om de hardeschijf te gebruiken is door er CD’s op te zetten. De DVD-speler kan zelf CD’s rippen op een snelheid van 3x. De MP3’s kunnen overigens niet overgezet worden vanaf de hardeschijf, dit in verband met copyright. Middels een meegeleverde Gracenote upgrade CD kunnen de juiste titels aan de geripte nummers worden toegekend. Overigen is het wel mogelijk om een USB-stick met MP3 bestanden aan te sluiten en af te laten spelen op de GLO.

Behalve de USB aansluiting is de GLO ook voorzien van een composiet ingang, component ingang, SCART aansluiting, HDMI en een aansluiting voor hoofdtelefoons. Het apparaat is binnenkort in de winkelschappen te vinden en heeft een richtprijs van 699 euro.

Audio Micro systemen

Naast de GLO had LG ook nog een setje Audio Micro systemen staan. De meeste voorzien van een USB-aansluiting om direct MP3’s vanaf een USB-stick mee af te spelen. Niet veel bijzonders hier, alleen de FA 162 viel op. Deze set is voorzien van touch sensitive knoppen en heeft dezelfde uitstraling als de LG Chocolate telefoon.


De FA 162 heeft hetzelfde uiterlijk als de LG chocolate

Blu-ray & HD DVD speler

Meeste aandacht op het gebied van audio en video ging uit naar de BH100 Super Multi Blu-Ray DVD-speler. Dit apparaat is de eerste stand-alone speler die zowel Blu-Ray als HD DVD schijfjes af kan spelen. De Blu-ray menu’s op basis van op Java gebaseerde BD-J werd middels een demonstratie getoond en zag er zeer indrukwekkend uit. Tijdens de film kan er middels deze techniek zeer veel informatie realtime getoond worden. Zo kan het beeld stilgezet worden en kan er direct informatie worden opgevraagd over de acteurs die op dat moment op het beeld te zien zijn. Ook kan er zonder tussenkomst van een statisch menu commentaar van acteurs of de regisseur getoond worden.


De BH100 Super Multi Blu-Ray DVD-speler

HD DVD is ook van een dergelijke menustructuur voorzien die wel iets minder uitgebreid is. LG heeft echter geen licentie op deze HDi-interactieve content waardoor de speler niet voorzien is van het HD DVD-logo. Middels een softwarematig truukje zijn de menu’s van de HD DVD schijfjes overigens wel toegankelijk via de BH100, maar de functionaliteit is beperkt. Het apparaat zal binnenkort in de winkel liggen en kost 1.599 euro. Meer over deze speler is te lezen in dit nieuwsbericht.

Mobiele telefoons

In de showroom was ook een klein hoekje ingeruimd voor de mobiele telefoons van LG. Uiteraard was der succesvolle LG Chocolate in diverse kleuren aanwezig, maar wij kwamen eigenlijk voor de Prada telefoon. En LG had een exemplaar meegenomen, alhoewel we er nooit achter zullen komen of het exemplaar ook al werkte, want het bleef achter slot en grendel.

De productmanager liet ons weten dat LG wel enigszins trots is op het feit dat de telefoon zoveel aandacht krijgt op het internet. Velen hebben het apparaatje al vergeleken met de iPhone van Apple. De Prada is echter een telefoon in een PDA-achtig jasje, terwijl de iPhone een volledige PDA moet worden. Geen gekke fratsen op de LG Prada dus. Wel standaard een zwart-wit menu op verzoek van de ontwerpers bij Prada. Naar keuze kan overigens wel een kleurenmenu gekozen worden.


Helaas bleef de Prada telefoon achter slot en grendel

LG zal geen grote marketingcampagnes rond de Prada telefoon gaan voeren, de telefoon is voor LG momenteel niet het belangrijkste model in haar assortiment. Wel belangrijk is de opvolger van de Chocolate, namelijk de LG Shine. Deze telefoon heeft een behuizing van roestvast staal en het LCD scherm lijkt op een spiegel als hij niet geactiveerd is. Meer over deze telefoon is te vinden in het nieuwsbericht dat eerder op Techzine verscheen.

Eindconclusie

Het is duidelijk dat LG op de consumentenmarkt een vast plekje heeft weten te veroveren. Vanuit deze stevige positie kan het bedrijf verder gaan uitbreiden en meer markten gaan bedienen. Of het op elke markt even succesvol zal zijn zullen we moeten afwachten, maar de producten die LG op de persconferentie toonde bieden veel functionaliteit voor een gunstige prijs.

We kregen op de persconferentie ook nog te horen dat LG binnen afzienbare tijd onder haar eigen naam laptops op de markt gaat brengen. Het bedrijf produceert nu al laptops die onder andere merknamen worden uitgebracht, maar het bedrijf heeft genoeg vertrouwen in haar merknaam op ook een laptop onder eigen merknaam uit te brengen. Over het hoe en wat rond deze laptops is nog niet veel te vertellen, maar daarover houden we jullie zeker op de hoogte.