13min

Tags in dit artikel

, , ,

Hide and Sneak

Soms zijn er dingen waarvan mensen vinden dat ze die niet met anderen hoeven te delen. Dingen die persoonlijk zijn of dingen waar andere mensen gewoon helemaal niets mee te maken hebben. Dat is geheel logisch en ook goed te begrijpen. Soms zijn er echter dingen die mensen verborgen willen houden terwijl dat eigenlijk niet zo vanzelfsprekend is.

Dit laatste was afgelopen maand het onderwerp van gesprek. Hoofdschuldige in dit onderwerp was het grote Japanse concern Sony. Het multidisciplinaire bedrijf heeft ook een platenlabel genaamd Sony BMG en die afdeling had iets bedacht waarmee ze konden voorkomen dat mensen hun CD’s kopiëerden.
Om dit idee ten uitvoering te kunnen brengen moest Sony een verborgen sessie op haar muziekcd’s zetten. Op deze sessie stond weer een programmaatje dat zichzelf installeerde zodra de CD in een computer werd gestopt.

Tot zover niet zo heel erg, ware het niet dat dit programmaatje zichzelf ook weer verborg, waardoor de computergebruiker het programmaatje niet kon ontdekken. Dergelijke verbergingsmethodes worden ook vaak door virussschrijvers gebruikt en worden aangeduid als rootkits.
Het programmaatje opzich veroorzaakte geen problemen, maar veel mensen waren het erover eens dat de aanpak van Sony geen schoonheidsprijs verdiende en sommige experts konden virusmakers het stukje software gebruiken voor hun eigen snode plannen

Sony, geschrokken van de felle reacties, kwam meteen met een patch, maar die maakte het programmaatje alleen maar zichtbaar. Het programmaatje kon nog steeds niet verwijderd worden.
Intussen besloten een aantal ontwikkelaars van virusscanners handig in te springen op het probleem en zochten de publiciteit door te zeggen dat ze de rootkit met hun virusscanners zouden blokkeren.

Ook een aantal organisaties keken naar de rechtmatigheid van het stukje software en in Italië werd zelfs een aanklacht ingediend tegen Sony.
De drukte rondom de rootkit nam op een gegeven moment zulke bizarre vormen aan dat Sony met een boze reactie kwam. Volgens Sony is het doel van de rootkit niet heel vreemd en Sony verweet veel mensen die er druk over deden dat ze niet eens wisten wat een rootkit was.

Sony had echter voor zichzelf al beslist dat het stoppen met de rootkit de enige optie was om de rust te doen weerkeren.
De volgende dag was er ook geen sprake meer van boze reacties vanuit Sony, maar er kwamen zelfs excuses van het bedrijf en daarnaast beloofde het bedrijf ook om alle rootkit cd’s om te wisselen.

Was alle drukte rondom de rootkit terecht? Wellicht wel, maar was het ook nodig? Wellicht niet. De analysten van Gartner sloegen waarschijnlijk de spijker nog het meest op zijn kop. Sony heeft het niet slim gespeeld, maar hun beweegredenen zijn wel te begrijpen. Van kopieerbeveiligingen zijn we dus voorlopig nog niet af, maar het zal waarschijnlijk niet meer zo stiekem gaan.

What’s in a Game?

De gamessector groeit maar door en aan die groei lijkt geen einde te komen. Tegenwoordig worden er niet alleen van goede films slechte spellen gemaakt, maar ook vice versa. Doom heeft al zijn eigen verfilming en Halo krijgt binnenkort ook een eigen film.
Ook ontwikkelaars van games zien in dat ze hun licentie op meerdere manieren te gelde kunnen maken en vandaar dat Blizzard woordvoerder Mike Morhaime ook zinspeelde op een mogelijk drieluik op basis van het World of Warcraft spel.

Ook spellen die in het verleden succes hebben geoogst worden zo nu en dan weer eens uit de kast getrokken en in een nieuw doosje gestopt. Zo heeft Electronic Arts alle spellen in de Command & Conquer serie bij elkaar gezocht en omdat de serie tien jaar bestaat stopt EA alle spellen in één box en wordt deze box als jubileumset in de winkels gezet.
Succesvolle spelideëen gebruiken is ook een optie, waarbij dan sterk gegokt moet worden op de nostalgische gevoelens van de oudere gamer. Codemaster gokt hier naar eigen zeggen dan ook op met een nieuw spel in de Sensible Soccer serie. Codemasters belooft dat de fun en speelbaarheid van het oude spel ook terug te vinden zal zijn in de nieuwe versie.

Wat dat betreft grijpen ontwikkelaars dus alle mogelijkheden aan om geld aan hun licenties te ontwikkelen. Dat is best begrijpelijk, aangezien de concurrentie in de sector moordend is en de ontwikkelingskosten alsmaar stijgen.
Het onderzoeksbedrijf Screen Digest kwam tot de conclusie dat een spel, mede door de next-gen consoles, binnenkort al zes tot tien miljoen zal gaan kosten en dat zeer grote projecten wel twintig miljoen kosten.

Over next-gen consoles gesproken. In november waren het de Amerikanen die als eerste de hand konden leggen op de langverwachte next-gen console van Microsoft.
Vlak voor de release van de console legde Microsoft nog de laatste hand aan haar online marktplaats, waar Xbox live! gamers allerhande software en andere dingetjes kunnen kopen.
Alhoewel veel mensen al een pre-order hadden geplaatst, waren er toch nog steeds heel veel mensen die nog dit jaar een Xbox wilde bemachtigen en daarvoor niet in de rij wilden gaan staan. De eerste site die de consoles buiten de pre-order verkocht lag meteen plat en was ook binnen een paar uur uitverkocht.

En toen was daar 22 november 2005. Voor vele mensen begon die dag in een slaapzak voor de deur van hun lokale gamesshop. Eén persoon kon wegens zijn werk de nacht niet voor de winkel doorbrengen, maar wist zijn vriendin te strikken om er te gaan liggen.
Toen de deuren opengingen stormden de mensen binnen en waren de consoles niet aan te slepen. Sommige mensen liepen met meerdere exemplaren de deur uit. Veel daarvan stonden dezelfde avond nog voor belachelijke prijzen op eBay.

Zoals in het vorige nieuwsoverzicht te lezen was, konden we ook gaan rekenen op kinderziektes en de eerste meldingen van problemen doken dan ook binnen afzienbare tijd op. Gamers meldden dat de console zonder enige aanwijsbare reden uitviel en waren behoorlijk gepikeerd.
Een gamer ontdekte dat het probleem hem in de grote voeding van de Xbox 360 zat. Een beetje meer lucht lostte de meeste problemen op en toen Microsoft beloofde om alle defecte apparaten te zullen vervangen waren de meeste gamers weer blij.

Overigens hoeven niet alleen ontwikkelaars te verdienen aan games, ook gamers kunnen in toenemende mate hun kwaliteiten omzetten in klinkende munt.
De Global Gaming League presenteerde een lijstje van de meeste verdienende gamers en op deze lijst prijkten ook twee Nederlanders. Sander Kaasjager stond zelfs op nummer één en met zijn tot nog toe verdiende 93.000 euro doet hij het zeker niet slecht.

De Nederlanders deden het dit jaar echt niet zo goed op de World Cyber Games. De Amerikanen waren dit jaar het best, gevolgd door de Koreanen en onze oosterburen, de Duitsers.
Overigens hoef je tegenwoordig ook geen die-hard FPS of RTS speler te zijn om het grote geld te incasseren. Een website genaamd SkillJam heeft een competitie opgezet, waarbij er gestreden wordt in de spellen Patience, Zuma en Bejeweled 2. Degene die aan het einde overblijft mag maar liefst één miljoen euro op zijn of haar bankrekening bijschrijven.

Brand New

Internet en e-mailen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Wil je als bedrijf nog opvallen tussen de rest van de bomen in het bos, dan zul je je moeten onderscheiden van de rest.
Google staat erom bekend dat het steeds weer met originele ideëen komt en dat was ook deze maand weer zo.

Eén van de opvallendste nieuwe diensten die het bedrijf op stapel heeft staan is Google Base. De service is een soort van prikbord waar mensen berichten, maar ook bestanden kunnen achterlaten.
Google hoopt zo een database te maken van allerlei informatie. Het idee heeft op zich enorm veel potentie en kan dan ook uitgroeien tot zeer uitgebreide dienst. Recepten, foto’s en ander informatie delen, maar ook goederen verkopen.

Een andere dienst waar het bedrijf mee kwam is Google Analytics. Met het tooltje kunnen webmasters gedetailleerd bijhouden waar hun bezoekers vandaan komen en hoelang ze op de site blijven. Ook kunnen webmasters inzicht krijgen in het succes van reclamecampagnes is. Dat laatste is iets waar Google serieus mee bezig is, aangezien online adverteren de grootste bron van inkomen is voor het bedrijf.

Verder is het bedrijf nog steeds druk bezig met haar Google Print service. Google was al een eind op weg met het inscannen van allerlei boeken en documenten, maar stuitte op fel protest van uitgevers en andere rechthebbenden.
Er schijnt nu toch weer schot in de zaak te zitten, want Google registreerde in november een aantal domeinnamen die bedoeld zijn voor de Google Print dienst.
Opmerkelijk was ook de anti Internet Explorer actie van Google. Webmasters die de alternatieve FireFox browser op hun site promoten krijgen van Google één dollar per download. Uiteraard gaat voor niets de zon op en het geld wordt dan ook alleen uitgekeerd als de download inclusief Google’s toolbar is.

De samenwerking met FireFox is niet de enige samenwerking die Google in november aanging met een succesvol product. Ook de populaire website Funda.nl , waar de meeste Nederlanders naar huizen zoeken, gaat gekoppeld worden aan een dienst van Google.
De satellietbeelden van Google Earth zullen in de toekomst daarom de huizenjacht van veel landgenoten gaan ondersteunen.

Andere bedrijven doen ook hun uiterste best om op te vallen en dat opvallen moet zeker lukken met een 1000GB inbox. Dat denkt althans het bedrijf MailNation dat een dergelijke inbox aanbiedt aan iedereen die zich registreert bij haar online e-maildienst.
Microsoft kwam deze maand ook met een aantal opvallende meldingen. Zo zal het bedrijf binnen afzienbare tijd online versies van een aantal van haar populaire softwarepakketten te lanceren.

Voorlopig zullen er twee online diensten worden opgestapt, te weten Windows Live en Office Live. Beide diensten zullen gratis zijn en advertenties zullen de kosten dekken voor Microsoft.
Verwachting is dat Microsoft vanwege de nieuwe services haar eigen MSN site alleen nog als portaalsite zal gebruiken en de diensten zoals e-mail, chat en search naar verwachting geïntegreerd zullen worden in de Live services. Ook zal Microsoft een peer-2-peer functie gaan integreren in de Live dienst.

Ook nog een paar andere bedrijven wisten op te vallen deze maand. Hieronder een klein overzichtje van de fabrikant en het product:

  • Thales en Opera Software, bekend van de gelijknamige browser, gaan internet in vliegtuigen aanbieden.
  • Het Nederlandse bedrijf Nethercomm heeft een manier gevonden om breedband internet te leveren via de gasleiding.
  • Robbie Groenewoudt, een Nederlandse student, heeft een P2P service ontwikkeld die gebaseerd is op de Gmail e-mailservice van Google.
  • Philips gaat spellen tot leven brengen met haar amBX systeem.
  • Maxell gaat holografische schijfjes maken waarop 300GB aan gegeven weggeschreven kan worden.
  • LoveHoney heeft een vibrator gemaakt die samenwerkt met de populaire iPod van Apple.
  • Voor diezelfde iPod komt de internetsite PodDater met een mogelijkheid om te daten met behulp van de mediaspeler.
  • Voor muzikanten die tijdens een concert ook niet meer zonder internet kunnen, heeft Intel een surfgitaar ontwikkeld.
  • Het Japanse bedrijf Toto heeft een toiletpot ontwikkeld met een ingebouwde MP3-speler

Next-Gen

Zeg je next-gen dat zal iedereen snel denken aan de nieuwe consoles van Microsoft, Sony en Nintendo. Er staat echter ook een hele serie next-gen software op stapel en ook op dit gebied laat Microsoft van zich horen.

Iedereen weet dat het bedrijf momenteel druk bezig is met haar nieuwe besturingssysteem, genaamd Windows Vista. Microsoft heeft de software officieel voor december 2006 op de planning staan, maar uit een interne blog van een Corporate Vice President bleek dat het bedrijf het besturingssysteem wellicht al in augustus uit zal brengen.

Analisten van Gartner adviseren bedrijven echter om Vista tot 2008 links te laten liggen. Volgens het bedrijf zijn de grootste verbeteringen terug te vinden op het gebied van beveiliging en daar is momenteel genoeg third-party software voor te krijgen.
Het bedrijf heeft daar wel een punt. Veiligheid is al sinds de release van Windows XP een groot punt van kritiek op Microsoft. Het bedrijf is daar goed op ingesprongen met haar maandelijkse patchdag, maar Microsoft weet dat het veel goed te maken heeft met Windows Vista.

Daarom werkt Microsoft ook hard aan haar anti-spyware programma. WindowsAntiSpyware is in november ook van naam veranderd en heet nu Windows Defender. Het programma zal ook standaard onderdeel gaan uitmaken van Vista.
Microsoft zal het niet met Gartner eens zijn en profileert haar Vista als multifunctioneel besturingssysteem. Zo zal onder andere ook betere ondersteuning zijn voor 64-bits processors en software.

Vista is echter niet het enige besturingssysteem waar Microsoft aan werkt. Ook supercomputers en clusters beginnen populairder te worden en Microsoft wil hier in meegaan met haar Windows Compute Cluster Server 2003. Het besturingssysteem kan beter omgaan met meerdere processors en multitasking.
Opvallender was echter het bericht dat Microsoft ook werkt aan een besturingssysteem dat niets met Windows te maken heeft. Het Singularity systeem. De software zou zeer snel en efficiënt zijn en mogelijk de basis kunnen vormen voor een nieuwe generatie besturingssystemen.

Microsoft lijkt ook een nieuwe weg in te slaan wat betreft het verstrekken van licenties voor haar software. Net zoals het eerder besproken Windows en Office Live wil het bedrijf meer software gratis ter beschikking stellen en de inkomsten uit reclames halen. Microsoft maakte afgelopen maand versies van Visual Studio 2005 en SQL Server 2005 gratis beschikbaar. Het gaat hier wel om zogenaamde Express Editions, oftewel afgeslankte functies met minder functionaliteiten.
Ook programma’s als Works en Money komen misschien gratis op de markt en Microsoft zette in plannen uiteen hoe het meer software gratis wil maken.

Overigens is de consumentenmarkt niet echt een vetpot voor Microsoft. Volgens analisten van iSuppli maakt het bedrijf 125 dollar verlies op elke verkochte console. Het bedrijf zou deze verliezen echter goed kunnen maken met het verkopen van licenties, games en randapparatuur.
Ook op software als Works en Money maakt Microsoft verlies, wat ook deels zou verklaren waarom het bedrijf de software nu gratis ter beschikking stelt en de inkomsten via andere manieren probeert te krijgen.

Hardware

Afgelopen maanden was er al veel te doen rondom ATI’s X1800 kaarten en het antwoord van NVIDIA in de vorm van een 512MB versie van de 7800GTX.
Beide fabrikanten claimen de langste levensduur te hebben, maar volgens The Inquirer is er maar één manier om daar duidelijkheid in te krijgen. De website wil daarom van beide fabrikanten één kaart volledig belasten gedurende een bepaalde tijd.

Er is misschien ook een mogelijkheid tot een compromis, tenminste als de berichten over het nieuwe moederbord van Abit kloppen. Het bericht beweert dat er mogelijk een moederbord van Abit op stapel staat, waarmee de gebruiker zowel twee kaarten van ATI in Crossfire kan plaatsen als twee kaarten van NVIDIA in SLI mode.
Intel kwam ondertussen in alle stilte met haar 975X Express chipset. De chipset heeft een FSB van 1066 en ondersteunt daarnaast ook dual-core chips.

Ook kwam Intel met een dual-core Xeon processor op de markt. Dual-core chips zijn overigens nog maar net op de markt, of er wordt al gesproken over quad-core chips. AMD heeft de chips in haar roadmap op de planning staan voor 2007.

Apple lanceerde in november een nieuwe versie van haar iMac G5. Het model blinkt nog steeds uit in eenvoud en design, maar mist onder de motorkap nog de kracht om de PC van tegenwoordig bij te kunnen houden. Wellicht dat daar verandering in gaat komen als we de eerste gevolgen zien van de deal tussen Apple en Intel.
De eerste notebooks van Apple met een Intel processor komen trouwens eerder dan verwacht op de markt. In tegenstelling tot de eerder verwachte release in het derde kwartaal van 2006, gaan er geruchten dat de eerste modellen al begin 2006 zullen verschijnen.

AMD liet verder weten dat ze haar nieuwe FX-60 processor deze maand heeft verscheept, waardoor deze chips in januari op de markt zullen verschijnen.
Overigens zijn de verbeteringen op hardwaregebied altijd goed te volgen dankzij een aantal die-hard overclockers. Fabrikanten stellen hun nieuwe hardware regelmatig ter beschikking aan deze overclockers die er vervolgens mee aan de slag gaan en 3DMark records breken. Dat gebeurde deze maand overigens twee keer.
De eerste keer was het de beurt aan de Zweedse overclocker Kinc die een score van 17.560 wist neer te zetten in de nieuwste versie van 3DMark.
De tweede keer was het wederom Kinc die zijn eigen record wist te breken en een score wist neer te zetten van 18614 3DMarks.

Feiten & Cijfers

Mensen die niets met cijfertjes en feitjes hebben kunnen dit onderdeel gerust overslaan, want hier zijn er weer een paar uit de maand november:

  • Google kwam deze maand met alweer de tweede versie van haar Google Desktop software.
  • Microsoft legt de laatste hand aan de eerste beta van haar nieuwe Office 12 softwarepakket.
  • De Mozilla Foundation heeft deze maand versie 1.5 van haar enorm populaire FireFox browser uitgebracht.
  • Na 234.725 aanmeldingen moest Google de inschrijving voor haar Google Analytics service stopzetten.
  • Cyber Monday is de maandag waarop de jaarlijkse online kerstinkopen beginnen. Verwachte online omzet dit jaar: 19,6 miljard dollar.
  • 7 op 10 sites voor overheidsinstellingen binnen de Europese Unie voldoen niet aan de eisen die door de W3C organisatie zijn opgesteld.
  • De nieuwste firmware voor de PSP, v2.50 is deze maand gekraakt.
  • Sony heeft laten weten dat de PlayStation 3 tussen de 300 en de 400 dollar gaat kosten.
  • Er was deze maand heel even sprake van een heffing op MP3 spelers, maar deze ging uiteindelijk toch niet door.
  • Uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van alle computersystemen nog steeds kwetsbaar is voor virussen en en hackers.
  • Uit een ander onderzoek is gebleken dat vrouwen stukken meer sms’en dan mannen.
  • Veel Ieren nemen tegenwoordig een GSM mee in hun graf. Alhoewel het als het goed is ook niet meer nodig is, kan je met het mobieltje niet bellen, want het moet uitgezet worden.
  • Canon heeft naar het einde van het jaar toe extra veel werk aan het repareren van kopiëerapparaten, omdat werknemers rond het einde van het jaar vaker hun achterste op de glasplaat leggen.
  • Electronic Arts startte deze maand een ludieke actie, waarbij snelheidsovertreders een gratis versie van Need For Speed: Most Wanted kunnen krijgen.

Eerder verschenen Nieuwsoverzichten:
Tweakzone nieuwsoverzicht september & oktober 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht juli & augustus 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht juni 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht mei 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht april 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht maart 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht februari 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht januari 2005