8min

Tags in dit artikel

, , ,

Goede voornemens

Januari, niet alleen de eerste maand, maar ook één van de koudste maanden van het jaar.
Gelukkig had het koude weer geen invloed op de gevoelens van de mensen. De eerste dagen van het nieuwe jaar stonden namelijk geheel in het teken van de ramp in Azië en uit de nieuwsberichten bleek dat veel mensen de slachtoffers een warm hart toedroegen.

Behalve dat veel mensen geld overmaakten op giro 555, ontstonden er op internet ook diverse acties om geld in te zamelen. Veel bedrijven gaven internetters de mogelijkheid om via banners geld te doneren of plaatsten links naar sites van hulporganisaties.
Behalve dat bedrijven dergelijke acties op touw zetten, doneerden bedrijven ook behoorlijk bedragen. De bedragen liepen steeds hoger op, waardoor sommige mensen zich af begonnen te vragen of er geld werd gegeven uit liefdadigheid of om positief in het nieuws te komen.


De ramp in Azië leidde tot een grote stroom van geld naar o.a. giro 555

Januari is overigens ook dé maand om je goede voornemens bekend te maken en te kijken of je je een beetje kunt houden aan deze voornemens.
Ook voor bedrijven is januari de uitgelezen maand om de plannen voor het komende jaar te ontvouwen. Veel fabrikanten waren dan ook vertegenwoordigd op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, waar allerlei nieuwigheden voor het komende jaar te zien waren.

Home Entertainment

Thema van de CES was dit jaar Home Entertainment. Vorig jaar was dit ook al het thema van de show, maar dit jaar hadden de fabrikanten beter hun best gedaan en waren er meer conrete dingen te zien.

De meeste interesse ging uit naar Apple die een op flash gebaseerde iPod en een mini Mac lieten zien. Apple betreedt met de nieuwe iPod voor het eerst de markt van de flash-mp3 spelers en hopen daar net zo’n succes te halen als in de markt van harddisk-mp3 spelers. Met de gunstig geprijsde Mini Mac hoopt Apple de wijfelende PC gebruiker over te halen om over te stappen naar een Mac.


De Mini Mac wordt door Apple gepresenteerd als gunstig geprijsde Mac, maar daar is niet iedereen het mee eens

Overigens was niet iedereen het eens met de term ‘gunstig geprijsd’. De prijzen voor een Mini Mac lagen namelijk in Europa vele malen hoger dan in de Verenigde Staten. Een aantal Europese Mac-Fans stelden daarom een Petitie op om Apple te overtuigen hun prijzen te verlagen.

Ook de Phantom console liet van zich spreken op de CES. Veel mensen geloofden al niet meer dat de nieuwe console van Infinium Labs, maar het bedrijf wilde de geruchten voor eens en voor altijd de wereld uit helpen door met een werkende demo opstelling van de console op de beurs te verschijnen.


Infinium Labs presenteerde een werkende Phantom console om de geruchten rond het apparaat de wereld uit te werken

Andere producten die op de beurs te zien waren, waren onder andere de nieuwe WiFi producten van Linksys, grotere plasmaschermen van Samsung, AMD’s Turion notebookprocessors en de PSP van Sony
Dit laatste product zal volgens Sony trouwens een revolutie in Multimedialand teweeg gaan brengen. Sony profileert het apparaat niet alleen als gamesmachine, maar meer als multimedia device, waarmee ook films mee bekeken kunnen worden en muziek kan worden afgeluisterd.

Voorlopig heeft Sony echter te kampen met diverse problemen rond de introductie van de PSP.
Tot teleurstelling van veel mensen, kon Sony op de CES geen duidelijkheid geven over de releasedatum van de PSP in Europa en daarnaast was er veel onduidelijkheid over het aantal beschikbare games en andere content voor het apparaat.
Daarnaast kreeg Sony ook nog te maken met een gelekte beta-update waaruit zou blijken dat de PSP office mogelijkheden zou krijgen. Hoewel Sony vrij gauw met een verklaring kwam, hadden sommige eigenaren hun PSP reeds de vernieling in geholpen met de update. Alhoewel het spreekwoord ‘boontje komt om zijn loontje’ beter op deze eigenaren van toepassing zou zijn, toonde Sony zich bereidt om alle kapotte PSP’s te repareren.

Foutje, bedankt!

Sony was helaas niet het enige bedrijf dat met lekken in het bedrijf of in de software had te kampen. Nullsoft moest een patch uitbrengen voor Winamp en ook Microsoft dichtte een aantal kritieke lekken in Windows.

Weinig mensen kijken overigens meer vreemd op als Microsoft met een nieuwe patch voor één van haar producten op de proppen komt. Het bedrijf heeft echter een charme offensief ingezet om van haar slechte reputatie op het gebied van veiligheid af te komen. Microsoft heeft inmiddels een Testpanel voor patches samengesteld die de patches gaat contoleren voordat ze op het grote publiek worden losgelaten.
Daarnaast lanceerde het bedrijf een beta van haar nieuwe Anti Spyware programma.

Ook de FBI lag deze maand onder vuur. Het nieuwe dossiersysteem bleek namelijk bij de introductie al dermate verouderd dat het bijna niet meer bruikbaar was. Gelukkig leert ook de FBI van haar fouten. De veiligheidsdienst besloot het internet spywareprogramma Carnivore met pensioen te sturen. Toekomstige spywareprogrammatuur zal niet meer in eigen beheer ontwikkeld worden, maar ingekocht worden bij commerciële bedrijven.

Verder bleek deze maand nog dat een groot aantal webcam’s niet goed beveiligd waren. Via Google waren met een bepaalde zoekopdracht diverse webcam’s te vinden, waaronder zelfs enkele beveiligingscamera’s.
Ook de betaaldienst van Firstgate, waar onder andere de muziekdienst van MSN gebruikt van maakt bleek fraudegevoelig. Uit onderzoek bleek namelijk dat het mogelijk was om op andermans kosten muziek aan te schaffen.


Met een bepaalde zoekopdracht bleek het mogelijk
om met Google onbeveiligde webcam’s te vinden.

Virussen

Met het koude weer van januari kunnen mensen maar beter een goede weerstand hebben, een verkoudheid is zo opgelopen. Helaas werden computers wereldwijd de afgelopen maand ook weer flink getest op de weerstand tegen allerhande virussen en wormen, zelfs auto’s waren niet veilig.

Virusmakers verzinnen ook steeds gekkere manieren om mensen over te halen attachments te openen. Eén virus bijvoorbeeld, gebruikte naaktfoto’s als lokkertje terwijl een ander virus mensen zelfs een spelletje liet spelen. Een derde worm deed daar weer het tegenovergestelde van. De worm probeerde namelijk inloggegevens voor het online spel Lineage te stelen.


Een screenshot van het online spel Lineage.
Afgelopen maand probeerde een virus spelers van het spel
de inloggegevens afhandig te maken

Alhoewel je kunt stellen dat anti-virusmakers wat betreft werk deels afhankelijk zijn van virusmakers, zijn de anti-virusbedrijven absoluut niet blij met dit soort personen. Zeker niet als ze ook nog eens hun broncodes openbaar maken.
Gelukkig is de strijd tegen de virussen over het algemeen succesvol. Bedrijven houden hun anti-virussoftware goed up-to-date en af en toe wordt er zelfs een virusmaker aangeklaagd.

Googol

Een bedrijf dat deze maand ook veelvuldig in het nieuws was, was Google, het bedrijf achter de gelijknamige populaire zoekmachine. Als het overigens aan de oprichters gelegen had, hadden we nu allemaal gezocht met ‘Googol’ in plaats van Google. Dat bleek uit een conferentie waar een stukje geschiedenis van Google aan bod kwam.

De zoekmachine is aan een enorme opmars bezig de laatste jaren. Het verdreef diverse bestaande zoekmachines en staat nu op eenzame hoogte in de lijst van populairste zoekmachines. Concurrenten als Microsoft en Yahoo doen er van alles aan op de opmars een halt toe te roepen en soms met succes.
Microsoft kwam met een zoekfunctie voor weblogs en kwam tevens met de mogelijkheid voor bloggers om hun weblog als RSS-feed aan te bieden.
Yahoo introduceerde eind vorig jaar al een zoekfunctie waarmee het mogelijk is om allerhande filmpjes op internet op te zoeken. Google kwam als reactie daarop in januari met een Google Video, waarmee gebruikers naar woorden in diverse televisieprogramma’s kunnen zoeken. Deze zoekfunctie biedt voorlopig echter niet de mogelijkheid om naar internetfilmpjes te zoeken.

[imgcb]http://www.techzine.nl/f/u/7226.jpg[/imb]
De nieuwe zoekfunctie van Google kan zoeken naar woorden die gezegd zijn in televisieprogramma’s[/center]
Verder doen geruchten de ronde dat Google bezig is aan een eigen internetbrowser. Het bedrijf nam namelijk twee Mozilla programmeurs in dienst.

Go, go, Gadget!

Afgelopen maand passeerden ook weer diverse gadgets en betere hardware de revue.

Op het gebied van digitale camera’s kwam Kodak met een camera met WiFi mogelijkheden, waarmee draadloos foto’s kunnen worden verstuurd. HP kwam met het idee aan zetten om camera’s zo uit te rusten dat mensen met een apparaatje kunnen bepalen of de camera hun wel of niet goed op de foto zet.

[imgcb]http://www.techzine.nl/f/u/7039.jpg[/imb]
Kodak’s nieuwe camera heeft WiFi en een touch screen[/center]

Op het gebied van multimediagadgets, gooiden zoals gezegd de iPod Shuffle van Apple en Sony’s PSP handheld hoge ogen.
Dream Multimedia introduceerde een nieuwe Satelliet ontvanger die behoorlijk veelzijdig is doordat de machine op Linux draait.
Speelgoedfabrikant Mattel kondigde aan met de Juice Box een nieuwe markt te willen aanboren. Volgens Mattel zijn er nog geen geschikte portable mediaplayers voor kinderen en daar moet met de Juice Box verandering in komen.

[imgcb]http://www.techzine.nl/f/u/7253.jpg[/imb]
De Mattel Juice Box, een iPod voor kleine kinderen[/center]
Andere opmerkelijke gadgets waren onder andere de pratende pen van Leapfrog en een projector van Hutchison Harbour Labs die een virtueel toetsenbord projecteert.

Wat betreft hardware waren er ook weer diverse nieuwe producten te melden. Intel kondigde onder andere haar nieuwe 3,5Ghz server CPU’s met een 8mb cache aan. Concurrent AMD kwam als reactie op Intel’s Smithfield dual core processors met haar nieuwe Toledo processors. Intel meldde al eerder dat zij vaart wilde zetten achter haar Virtual Desktop plannen, die als aanvulling dienen op de nog te releasen dual-core processors.

Verder werden er een aantal nieuwe DVD-branders geïntroduceerd waaronder branders van Plextor en Lite-On. Philips kwam met een nieuwe brander die om kan gaan met het Blu-Ray formaat.

Harddisk fabrikant Western Digital mengde zich in de markt van 2,5 inch harddisks door een nieuwe schijf met een capaciteit van 6gb te introduceren. Concurrent Maxtor zag er juist vanaf om door te gaan met de productie van haar 2,5 inch harde schijven.
Overigens is de verwachting dat de harde schijven komende tijd niet veel kleiner zullen worden. Verkleinen van de platters geeft een dermate grote afname van capaciteit dat het moeilijk wordt om nog te kunnen concurreren met de Flash-schijven.

Feiten en cijfers

Uiteraard is januari voor veel bedrijven de uitgelezen maand om allerhande cijfers en statistieken te publiceren. Daaruit bleken onder andere de volgende dingen:

Britney Spears is het woord dat het afgelopen jaar het meest werd ingetikt op Google.

– Google wil elk jaar 1% van de winst gaan storten in het Google Charity Fonds

– Wereldwijd gaat er ongeveer 21,2 miljard dollar om in de DVD business

– € 35.000 is het bedrag dat Firefox fans bij elkaar willen sparen om een paginagrote advertentie te kunnen plaatsen in de telegraaf.

– IBM maakte een kwartaalwinst van 3,04 miljard dollar, terwijl concurrent AMD in diezelfde periode een verlies van 30 miljoen dollar noteerde. Het laatste bedrijf loste echter wel een deel van haar schulden af.

– In Chicago lieten mensen in 6 maanden ongeveer 85.619 mobiele telefoons, 21.460 PDA’s en Pocket PC’s en 4.425 laptops achter in Taxi’s.

– 100.000 dollar is het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen bij E-Loan als ze een motorvoertuig willen kopen via eBay Motors.

– Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft genaamd Longhorn krijgt 7 versies.

– Een nieuwe folie verlengt de levensduur van accu’s met 18%