De geruchten over een eigen sociaal netwerk van de hand van Google doen nu al ruim een jaar de ronde. Ook zijn er al allerlei namen voorbij gekomen van dit netwerk, zo sprak men eerder over Google Me, Google Circles en Google Connect. Een hardnekkig gerucht dat steeds terug bleef komen, was dat het sociale netwerk van Google zou worden aangekondigd of gelanceerd tijdens Google I/O in 2011.

Google I/O is een groots evenement van Google dat slechts één keer per jaar plaatsvindt en dat in het leven is geroepen om ontwikkelaars bij te praten over de ontwikkelingen van Google.

Google I/O vond afgelopen dinsdag en woensdag plaats in San Fransisco en het waren weer erg spannende dagen. Zo hebben we de nieuwe Android-versies voorbij zien komen, Android 3.1 en 4.0, maar ook Chrome OS is in een vergevorderd stadium en de eerste Chromebooks liggen volgende maand in de Nederlandse winkels.

Maar het eigen sociale netwerk van Google, dat bleef toch echt uit. Helemaal niets had Google te vertellen over een sociaal netwerk, nada, noppes, niets. Is het dan echt een broodjeaapverhaal dat Google een eigen sociaal netwerk wil lanceren?

Als Google de kans zou krijgen om een succesvol eigen sociaal netwerk op te zetten, zal het dat zeker doen. Daar is iedereen van overtuigd, want de advertentiebudgetten die jaarlijks worden besteed op sociale netwerken is gigantisch en Google vist daar nu dus achter het net. Google haalt momenteel zijn meeste omzet uit de advertenties en een groot sociaal netwerk zou de ideale manier zijn om die omzet structureel flink te verhogen.

Google-medewerker Chris Messina liet in maart al weten dat er geen sociaal netwerk in ontwikkeling is en hij niet weet waar de geruchten vandaan komen.

Het enige sociale wat Google momenteel in ontwikkeling heeft, is de +1-knop waarmee je kan aangeven dat je een bepaalde webpagina of zoekresultaat de moeite waard vindt. Hetzelfde principe dus als de Facebook Like-button.

Er is echter een groot en belangrijk verschil: bij Facebook kunnen je vrienden zien en reageren wat jij liket. Google deelt de +1 ook wel met je vrienden en je kan ook zien in de zoekresultaten wat je vrienden hebben aangeraden met de +1-knop. Hoe vaak je dat echter gaat zien, is nog maar de vraag, Google heeft namelijk geen sociaal netwerk met enorm veel vrienden. Google gebruikt voor je vriendennetwerk je adresboek van Gmail, Google Buzz (een Twitter-kloon die het niet heeft gehaald), Google Reader en Google Contacts. Gmail en Google Contacts zijn hierbij duidelijk de meest belangrijke. In je Gmail heb je mogelijk een vol adresboek en in Google Contacts staan al je contactpersonen uit je Android-telefoon. Opvallend is wel dat YouTube niet voorkomt in deze lijst.

Maar er is dus geen prikbord waarop je snel en eenvoudig al je +1’s van je vrienden kan zien, ook mensen die al jaar en dag een Hotmail-account hebben en de keuze hebben gemaakt voor een iPhone, hebben mogelijk niet eens vrienden binnen het Google-netwerk. Daarmee is de vraag of de +1-knop van Google wel een groot succes zal gaan worden.

Op termijn misschien wel, Android wordt steeds groter en voegt veel vrienden toe om de +1-informatie mee te delen. Ook Chrome OS doet binnenkort zijn intrede waarbij de Google-account ook nog meer gebruikt gaat worden. Het voelt alleen aan als een ontzettende omweg, met een groots opgezet sociaal netwerk zou Google mogelijk een veel grotere slag kunnen slaan, maar is de strategie van Google ook zo? Of is het sociale netwerk van Google toch echt een broodjeaapverhaal?

Google heeft natuurlijk al wel wat pogingen gedaan met Orkut, Blogspot, Google Wave en Google Buzz. Wellicht wil het niet weer falen? Wat denk jij?