2min

Het heeft wat langer geduurd dan onze intentie was, daar hebben we bij Techzine wel vaker last van, maar we hebben de website eindelijk ook geschikt gemaakt voor smartphones. Techzine is sinds dit weekend ook goed te bereiken met een smartphone. Wellicht had je dit al zelf ondervonden, aangezien we bezoekers automatisch doorverwijzen als een smartphone wordt gedetecteerd.

Techzine heeft de mogelijkheden afgewogen voor het bouwen van een mobiele website en heeft besloten om niet te kiezen voor een responsive design zoals sommige andere websites doen, maar om echt een aparte template te bouwen voor de smartphones met een eigen adres. Bij een responsive design maakt een website gebruik van dezelfde template (HTML-code) maar wordt middels CSS en Javascript de website aangepast, ook blijft het webadres in zo’n geval hetzelfde.

Wij zijn van mening dat sommige websites prima geschikt zijn voor een responsive design, maar een website van het formaat van Techzine is hiervoor minder geschikt. We hebben wel de basis van de normale website gepakt, maar hier stevig het mes in gezet, waardoor er flink wat regels HTML-, CSS- en Javascript-code zijn verwijderd. Hierdoor is de mobiele website ook een stuk minder zwaar voor smartphones en verbruikt deze minder dataverkeer, wat in tijden van datalimieten geen overbodige luxe zal zijn.

Ook hebben we er voor gekozen de mobiele website een eigen adres te geven, zodat smartphone-gebruikers ook de normale versie van de website kunnen gebruiken. Het adres van de mobiele website van Techzine is http://m.techzine.nl, aangezien dat nogal lang is om te typen, kan je ook http://m.tz.nl bezoeken, waarna je keurig wordt doorverwezen.

Als je de normale website van Techzine met je smartphone bezoekt, word je standaard doorverwezen naar de mobiele website. Indien je dit niet wilt, kan je dit overrulen door onderaan de mobiele website op de link Desktop-versie te klikken. Je wordt dan doorverwezen naar de normale website en er wordt een cookie geplaatst, zodat bij een bezoek aan de normale website je niet langer automatisch wordt doorverwezen naar de mobiele website. Deze cookie is 24 uur geldig, daarna word je dus weer automatisch doorverwezen.

Op dit moment hebben we er voor gekozen om alleen de frontpage geschikt te maken voor smartphone-gebruikers, alle onderdelen op de frontpage zijn ook mobiel beschikbaar. Voor het forum is geen smartphone-versie beschikbaar.