Elke Microsoft Lumia-smartphone is standaard voorzien van een volledig navigatiepakket dat offline te gebruiken is. Of je nou een Lumia 530 koopt voor 88 euro, of de Lumia 930 voor ongeveer 400 euro: met alle Lumia’s kan je in meer dan 150 landen gratis offline navigeren, dat is een stuk goedkoper dan welk navigatiesysteem dan ook!

Microsoft’s Lumia’s worden standaard geleverd met Here Drive, de navigatiesoftware van het oude vertrouwde Nokia. Met Here Drive kan in maar liefst 150 landen worden genavigeerd. Via de applicatie Here Drive kan je aangeven in welke landen je wilt navigeren en kan je de bijbehorende kaarten voor dat land downloaden naar je toestel. Dit kan bijvoorbeeld ook als je op vakantie gaat naar de Verenigde Staten.

Zodra je de kaarten hebt gedownload, kan je volledig offline navigeren. Je hebt dus geen mobiel internet nodig om te navigeren, dat scheelt in Nederland of België flink wat MB’s in je databundel. Maar misschien wel belangrijker; op vakantie heb je geen last van hoge roamingkosten.

Here Drive is beschikbaar op elke Lumia-smartphone, of je nou kiest voor de nieuwe goedkope Lumia 530, die op het moment van schrijven 88 euro kost, of de Lumia 930 van ongeveer 400 euro. Microsoft heeft op dit moment in elke prijsklasse wel een Lumia beschikbaar. Indien je een Lumia wilt aanschaffen en gebruiken om te navigeren, is de schermgrootte waarschijnlijk nog het meeste van belang, daarom even een vergelijkingstabel:

Toestel Schermformaat Review Prijs
Lumia 530 4 inch review 88 euro
Lumia 630 4,5 inch review 99 euro
Lumia 735 4,7 inch review 248 euro
Lumia 830 5 inch hands-on 309 euro
Lumia 930 5 inch review 429 euro
Lumia 1320 6 inch review 239 euro
Lumia 1520 6 inch review 449 euro

Zoals in bovenstaande tabel is te zien, zijn er meerdere modellen die qua prijs een stuk interessanter zijn dan een traditioneel navigatiesysteem. De Lumia 1320 en 1520 zijn zogeheten phablets en komen met hun schermformaat in de buurt van tablets. Hierdoor zijn ze erg goed af te lezen, zeker tijdens het navigeren in de auto, ze zijn voor een telefoon echter wel wat aan de grote kant en daar moet je van houden.

Naast Here Drive beschikt het Here-pakket ook over Here Maps en Here Transit, hiermee kan je ook gebruikmaken van onder meer voetgangersnavigatie of reisadvies voor het openbaar vervoer. Deze twee functies werken echter niet offline, hiervoor is wel een verbinding nodig.