Introductie

Begin 2013, toen Nokia nog zelfstandig was, kondigde het de Lumia 520 aan. Deze smartphone kwam enkele maanden later op de markt en was een doorslaand succes. Op Techzine was de review van de Lumia 520 de meest bekeken recensie van 2013. Microsoft gaf enkele maanden later ook aan dat de Lumia 520 de bestverkochte Windows Phone was.

Inmiddels staat Nokia’s hardwaredivisie niet langer op eigen pootjes, maar is het een onderdeel van Microsoft’s Devices & Services-tak. De Lumia 530 zal echter toch grotendeels het resultaat zijn van Nokia’s eigen keuzes, al bestond er ook voor de overname een innige samenwerking met de softwaregigant.


Microsoft wil nieuwe barrières doorbreken met de Lumia 530. Daarbij heeft de softwaregigant niet gekozen om simpelweg een beter toestel te maken, er is vooral gekeken naar hoe de prijs nog scherper kan. Er zijn zodoende niet alleen maar verbeteringen te melden qua specificaties, de opslagruimte is namelijk teruggebracht van 8- naar 4GB.

We weten echter dat Windows Phone geen zwaar besturingssysteem is en erg vloeiend draaide op de Lumia 520, dus waarom zou dat op de Lumia 530 anders zijn? Microsoft heeft getracht de Lumia 530 zo goedkoop mogelijk te maken en daarvoor moeten uiteraard keuzes worden gemaakt. Uit dit artikel zal moeten blijken of de Lumia 530 goed genoeg werkt en of Microsoft niet te ver is doorgeslagen.

De Lumia 530 ondervindt concurrentie vanuit zijn voorganger, maar ook van bijvoorbeeld de Motorola Moto E. Je vindt in onderstaande tabel enkele recente toestellen waarmee ik de Lumia 530 in dit artikel wil vergelijken. Het mag wel duidelijk zijn dat de Lumia 530 erg competitief geprijsd is, de meeste Android-concurrentie heeft hier simpelweg (nog) geen antwoord op.

Model Prijs
Alcatel One Touch Pop C5 (review) 100 euro
Nokia Lumia 520 (review) 100 euro
Nokia Lumia 530 100 euro
LG Optimus L5 II (review) 105 euro
Sony Xperia E1 110 euro
Motorola Moto E (review) 120 euro
Nokia Lumia 630 (review) 120 euro
Huawei Ascend Y530 (review) 130 euro

De Nokia Lumia 530 is door Microsoft op de markt gebracht met een adviesprijs van 99 euro. Volgens de prijsvergelijker van Techzine duiken de winkeliers vooralsnog niet onder die prijs, dat is doorgaans echter een kwestie van tijd. De Lumia 520 kan door deze prijs natuurlijk niet heel veel verder meer zakken. Voor ongeveer dezelfde prijs is er ook een variant met ondersteuning voor twee simkaarten.