4min

Nu de schade van het coronavirus (COVID-19) over de hele wereld steeds groter wordt, proberen veel regeringen, onderzoekers en andere organisaties te voorkomen dat de uitbraak nog verder verergert. In toenemende mate richten zij zich op opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), blockchain en drones om hun inspanningen te ondersteunen.

Meer dan 2,5 miljoen bevestigde gevallen van het coronavirus in meer dan 60 landen, met als gevolg meer dan 150.000 doden op 23 april onderstrepen de noodzaak om de uitbraak zo veel als mogelijk te bedwingen. Maar verschillende leden van de adviesraad van de CompTIA waarschuwen dat technologie alleen de dreiging van het coronavirus of een ander gezondheidsrisico niet kan verminderen. Het kost eerder tijd, middelen en geld om de creatieve, innovatieve technologische oplossingen die zouden kunnen helpen effectief te plannen en te ontwikkelen.

Niet AI-technologie biedt de meeste garantie, maar AI-oplossingen

Artificial Intelligence-technologie kan op zichzelf geen nauwkeurige voorspelling doen van een gebeurtenis als deze crisis, en AI-algoritmen die dit toch proberen te doen moeten minstens zo goed zijn als de data die wordt gebruikt om ze te bouwen. En daarin ligt het probleem, waarschuwt Manoj Suvarna, manager, high-performance computing en AI (Noord-Amerika), bij Hewlett Packard Enterprise en een lid van CompTIA’s AI Advisory Council.

Datastromen staan bekend om hun inconsistente, onbetrouwbare en mogelijk onnauwkeurige werking. Verschillende belangrijke kwesties, waaronder een gebrek aan gegevensuitwisseling, een behoefte aan lokale data/modellen en gegevensreeksen van hogere kwaliteit, moeten worden aangepakt om onderzoekers in staat te stellen de toekomst beter te voorspellen. Helaas is het verkrijgen van betere data gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Onderzoekers uit de hele wereld gebruiken verschillende AI-technieken, waaronder natuurlijke-taalverwerking (om mobiele telefoongegevens, tekst en berichten af te lezen) en gezichtsherkenning (om signalen van vermoeidheid te detecteren, infraroodtemperatuursensoren om hoge  lichaamstemperaturen in een menigte te identificeren), aldus Suvarna.

Suvarna: “De hoeveelheid data die elke dag en elke minuut wordt vastgelegd, kan helpen bij het bouwen van AI-algoritmen om de oorzaak van virusverspreiding of de kans dat de volgende mogelijke locatie wordt getroffen, verder te beperken. AI-tools kunnen ook helpen bij het voorspellen van de economische gevolgen voor bedrijven en landen op basis van logistieke vertragingen, verstoring van supply chain, productiecapaciteit, de opkomst van werknemers en meer.”

Hoewel er de laatste jaren geavanceerde AI-tools beschikbaar zijn, wordt er nog weinig nagedacht over de real-world-toepassingen buiten onderzoekslaboratoria en grote ondernemingen. Dat moet veranderen aangezien de acceptatie van nieuwe technologieën toeneemt en de toepassingen steeds belangrijker worden, zegt Suvarna. “AI-specialisten verleggen de grenzen om te zien hoe machines de kennisverzamelings- en analysefase kunnen versnellen om sneller tot nieuwe inzichten te komen.”

De onderzoekers gebruiken AI om klinische proeven te versnellen om behandelingen te vinden en er vindt veel genoomonderzoek plaats, gebruikmakend van high performance computing”, aldus Suvarna. “Het zal uiteindelijk afhangen van de soorten data die wordt geaggregeerd om te zien of ML-algoritmen in staat zijn om te detecteren vs. uitsluitend te vertrouwen op menselijke intelligentie.”

EmTech op de frontlinie

Andere opkomende technologieën worden ingezet in de strijd tegen uitbraken, zoals blockchain en drones, hoewel hun effectiviteit op dit moment in het gunstigste geval discutabel is, aldus de adviesleden van CompTIA.

David Kovar, CEO van USRA Manchester: “China maakt gebruik van verschillende onbemande systemen in hun reactie op de uitbraak. Deze zijn weinig efficiënt en eerder een slecht doordachte paniekreactie dan een gedegen toepassing van de juiste middelen. Een mogelijke manier om bij te dragen is via het lang verwachte pakketafleveringsmodel, maar het leveren van kritieke voorraden aan de bevolking van een stad via onbemande systemen zou een enorme investering vergen.”

Aan de andere kant kan de blockchain-technologie effectief zijn in de strijd tegen virusuitbraken – indien zorgvuldig gebruikt, aldus Neeraj Satija, CEO en CTO van Concordus Applications en voorzitter van de CompTIA’s Blockchain Advisory Council.

Satija: “In tijden als deze is er een dringende behoefte aan samenwerking tussen verschillende organisaties, overheden en overheidsinstellingen. Deze entiteiten willen systemen die alleen toegankelijk zijn en geüpdatet kunnen worden door mensen met de juiste bevoegdheden. De data die in deze systemen wordt gegenereerd, moet in het juiste formaat worden gedeeld met bevoegd personeel en moet voor altijd bewaard blijven.”

Blockchain-technologie kan worden gebruikt om de herkomst van data te bewaken in de strijd tegen epidemieën zoals het coronavirus. Dat is belangrijk, omdat overheden moeite hebben om de bewegingen van mensen binnen steden en landen te volgen. Farmaceutische bedrijven proberen vaccins te ontwikkelen, te testen en te distribueren. En zorgverleners proberen daarnaast transparanter te zijn over de herkomst van deze geneesmiddelen en constant de verstrekking van medicatie aan getroffen patiënten gedetailleerd bij te houden.

“Blockchain kan aan al deze eisen voldoen door het bouwen van supply chain-systemen die de overheid en haar partners kunnen gebruiken.”

Suvarna: “Over het algemeen bevinden we ons in een vroeg stadium van zowel opkomende technologieën als het bouwen van de echte oplossingen die ons in staat stellen om wereldwijde problemen op te lossen, maar we komen er wel. Dit alles is geen utopie, maar volledig haalbaar gezien de hoeveelheid data, technologische toegang en algoritmen die vandaag de dag wereldwijd beschikbaar zijn. Het zal echter veel meer samenwerking en het delen van deze data vereisen zonder de privacy van mensen te schenden.”

Dit is een ingezonden bijdrage van Scott Campbell van CompTIA. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.