3min

Shure

Shure mag als organisator van deze Audio Networking dag uiteraard ook niet ontbreken in het lijstje van sprekers. Vandaar ook dat Mark Ebing, Sales Manager Systems voor Nederland, tot slot het woord neemt. Hij ziet net als Kerkhof vóór hem een duidelijke trend naar apparatuur met alleen nog maar een netwerkaansluiting, waarmee de integratie van het audiogedeelte – waar Shure zich uitsluitend op richt – van AV in de IT-omgeving voltooid is. Als voorbeeld bij Shure noemt hij de Microflex Advance-serie, een reeks microfoons voor op tafel en in het plafond. Niet alleen de digitale audio wordt overigens via het netwerk doorgegeven, ook de string commands komen bij de microfoons aan via deze weg. Hiermee kun je op afstand een microfoon muten bijvoorbeeld, of nog wat kleine aanpassingen in de gain doen.

Ebing wijdt het grootste gedeelte van deze sessie aan het Dante-protocol waarmee audio over een netwerk gestuurd wordt door de producten van Shure. Volgens hem heeft dit behoorlijk wat onderscheidende kenmerken en is het niet voor niets sterk aan het groeien.

Zo hebben alle apparaten duidelijke namen als je ze ziet verschijnen in een overzicht. Je hoeft dus niet te gaan zoeken naar MAC-adressen en dergelijke. De apparaten worden melden zich ook uit zichzelf op het netwerk, waarna je ze in een netwerkoverzicht kunt zien.

Qua kwaliteit is het belangrijk om te benadrukken dat Dante een zeer lage latency heeft. Afhankelijk van de omstandigheden kan deze zo laag zijn als 150 microseconden. De weergave is ook nagenoeg vrij van jitter volgens Ebing, dus je hoort niet van die vervelende ‘popjes’ in de weergave. Een van de Dante-apparaten in het netwerk is overigens de master, waar alle slaves zich naar voegen. In het eindresultaat zitten als het goed is geen foutjes die het gevolg zijn van een verschil in timing. Een laatste niet te onderschatten voordeel is dat je voor Dante geen speciale netwerkswitches nodig hebt, iets wat voor bijvoorbeeld AVB wel het geval is. De enige voorwaarden die gesteld worden aan de switches zijn dat ze non-blocking moeten zijn en dat energiebesparende functies uitgeschakeld moeten zijn. Non-blocking houdt in dat de switch op al zijn poorten de maximale bandbreedte moet kunnen halen. Dat geldt tegenwoordig voor nagenoeg alle switches die je kunt kopen. Het is in hetzelfde netwerk mogelijk om verschillende sampling rates te gebruiken (maximaal 192 KHz). Units die aan elkaar zijn gekoppeld moeten echter wel dezelfde sampling rate gebruiken.

Tot slot gaat het tijdens de sessie van Shure nog even over het management van de producten. Met SystemOn heeft het bedrijf management-software waarmee je alle producten tegelijk kunt beheren. Je kunt bijvoorbeeld zien of microfoons opgeladen zijn of worden, ook als ze in verschillende subnets zijn geïnstalleerd. Op afstand muten is ook mogelijk via deze software, evenals het tegelijkertijd updaten van alle producten waarvoor een update beschikbaar is. Gebruik je SystemOn niet voor het beheer van Shure-producten, dan is het goed om te weten dat alle producten embedded servers hebben. Je kunt ze dus gewoon vanuit een browser via hun IP-adres benaderen, waarna je instellingen kunt wijzigen.

Table of contents