3min

Tags in dit artikel

, ,

Dat bedrijven zich op de cloud richten voor het realiseren van duurzame concurrentievoordelen is niks nieuws. Maar waarover minder gesproken wordt, is dat veel technische en businessmanagers op dit moment tegen verschillende applicatie migratie uitdagingen aanlopen wanneer ze hun enterprise-workloads naar een cloudomgeving verhuizen.

De mogelijkheid van een IT-team om de business snel te ondersteunen via de cloud is sterk afhankelijk van een succesvolle navigatie van de architecturale complexiteit, die het cloud tijdperk met zich meebrengt. Dit artikel bevat de meest voorkomende valkuilen omtrent het migreren van applicaties naar de cloud en tips om ervoor te zorgen dat je niet in dezelfde val loopt als veel andere organisaties.

Valkuil 1: een incompleet of verouderd overzicht van de infrastructuur

Een on-premises-applicatie naar de cloud migreren is een complex proces. De meeste moderne applicaties bestaan uit meerdere lagen en honderden microservices, communiceren met meerdere databases en bevatten mogelijk ook nog eens onderdelen van verschillende externe partijen.

Een diepgaand inzicht in de huidige essentiële, verborgen afhankelijkheden van de applicatie is cruciaal. Anders steken bijna zeker prestatieproblemen de kop op; problemen die de applicatie of gerelateerde services beïnvloeden. Helaas beschikken maar weinig IT-organisaties over een up-to-date inzicht in hun applicatie-architecturen. Vaak komt dat door de grote toename van infrastructuureilandjes en -onderdelen die constant (en zonder goed te documenteren) worden toegevoegd, verwijderd of aangepast.

Zo vermijd je deze valkuil:

  • Baseer je op de best practices van je datacenterconsolidatie-activiteiten en pas ze toe op je cloud migratieproject.
  • Maak gebruik van NPM-flowmonitoringsoftware om vóór de migratie de planningsfase te stroomlijnen, snel een compleet, nauwkeurig overzicht te genereren van je applicatielandschap en vast te leggen op welke manier applicatie onderdelen met elkaar communiceren.

Valkuil 2: beperkingen rondom netwerkbandbreedte en latency worden verkeerd geïnterpreteerd

Een applicatie naar de cloud verplaatsen brengt op het gebied van bandbreedte en latency grotere restricties zich mee.

Tijdens en na de migratie neemt het bandbreedteverbruik toe en raken netwerklinks vaak overbelast, iets wat van negatieve invloed kan zijn op de eindgebruikerservaring. Hoewel meer bandbreedte aanschaffen in eerste instantie een oplossing lijkt voor dit probleem, heeft het uiteindelijk weinig invloed. De wetten van de natuur veranderen namelijk niet. 

In het geval van traditionele netwerkarchitecturen (waar het verkeer wordt omgeleid via een zakelijk datacenter om security- of SLA-redenen) leggen cloudapplicaties daarnaast een langere route af voordat ze de gebruiker bereiken dan hun on-premises-evenknieën. Dat houdt in dat de tijd die het kost om een transactie te voltooien vanwege hogere latency flink kan stijgen.

Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, resulteert te weinig begrip van de impact van deze restricties in negatieve gevolgen en een slechte eindgebruikerstevredenheid.

Zo vermijd je deze valkuil:

  • Begin met een cloud migratie assessment om deze restricties te visualiseren en kwantificeren door kritische applicatietransacties te testen. Je kunt gebruikmaken van what-if-analysetools om binnen de infrastructuur de bron van de tijd- en bandbreedtetoename vast te stellen en verbeterpunten te identificeren.
  • Overweeg Applicatie Acceleratie oplossingen als alternatief voor het aanschaffen van meer bandbreedte. Deze oplossingen kunnen het netwerkverbruik terugdringen, applicaties versnellen en de transactiedoorvoer vergroten.
  • Bekijk of het mogelijk is om bepaald cloudverkeer direct naar het internet te leiden en tussenstations tussen je gebruikers en de cloud te elimineren.

Valkuil 3: applicatie-, netwerk- en securityteams werken nog altijd in silo’s

Los opererende IT-teams kijken nog te vaak naar hun eigen, aparte domeinen. Maar nu cloud computing een belangrijke aanleiding is om de IT-architectuur volledig te herzien, ontstaat een gedeelde verantwoordelijkheid. Zoals in het geval van troubleshooting en monitoring, waarbij het netwerkteam wordt gevraagd een probleem op te sporen en op te lossen, zelfs als het probleem afkomstig is van een SaaS-applicatie.

Het resultaat is dat warroom-scenario’s groeien in complexiteit en meer teams bevatten van meer locaties die de verantwoordelijkheid dragen voor verschillende IT-functies. Om cloudmigratiesucces te garanderen, is het dus essentieel om IT-silo’s te overbruggen.

Zo vermijd je deze valkuil:

  • Ontwikkel een crossfunctionele taskforce en gebruik succesvolle elementen als samenwerking, flexibiliteit en verantwoordelijk op het gebied van DevOps in het cloud migratieproces.
  • Creëer een gecentraliseerd, dynamisch overzicht van de applicatieprestatie om operationele teams te voorzien van één waarheid. Hierdoor versnel je troubleshooting en verzorg je bruikbare data voor stakeholders binnen de gehele organisatie.

Dit is een ingezonden bijdrage van Michael Rudrich, Regional Vice President Central Europe bij Riverbed Technology. Via deze link vind je meer informatie over de vier fasen van cloudadoptie.