3min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Na de reeks artikelen over opensource, vraag je je misschien af hoe Linux werkt. Wellicht wil je het zelf ook wel eens proberen. Echter, er is altijd een kans aanwezig dat je je Windows installatie, en dus ook data, verliest. Om dit te verkomen kan je Linux ook in een Virtuele Machine installeren, in de rest van dit artikel een VM genoemd.

De werking van een virtual machine
VM’s zijn erg handig om besturingssystemen te testen. Zeker als je niet bekend bent met de installatieprocedure van een besturingssysteem of de precieze werking daarvan. Als je iets in een VM verkeerd doet, verwijder je gewoon de VM en maak je een nieuwe aan. Voor de rest is er met je basissysteem dan niks mis.

De VM wordt opgeslagen in een speciaal bestand op je hardeschijf. Jawel, slechts in één bestand. Je kan van tevoren aangeven hoe groot je het bestand maximaal wilt hebben. Stel je van tevoren een limiet van 4GB in, dan zal de virtuele hardeschijf dit niet overschrijden,en krijg je in het besturingssysteem dat in de VM draait dat de hardeschijf vol is.

Een VM kan je ook pauzeren. Als je ergens mee bezig bent en je moet weg en je pc moet uit, zet je gewoon je vm op pauze, sluit je het programma af en zet je je computer uit zoals je dat normaal ook doet. Kom je later weer terug, dan kan je in het programma het besturingssysteem weer ‘aanzetten’ en gaat het verder waar het gebleven was.

Overigens is een echt sterke processor hiervoor niet van erg groot belang, alhoewel het natuurlijk wel meehelpt. De aanwezige hoeveelheid geheugen is wel van belang. Binnen het programma is het wel mogelijk om een VM een maximale hoeveelheid geheugen mee te geven om in te draaien.
De VM kan een eigen plek in het netwerk krijgen, dus ook een eigen IP adres. Als je dat niet wilt, kan je ook de verbinding van het hostsysteem bridgen naar de VM, zodat die daar gebruik van kan maken.

De nadelen van een virtual machine
Aan een VM zitten echter ook wel een paar nadelen. Zo is een VM langzamer dan een echte pc, omdat de boel geëmuleerd wordt is het natuurlijk een stukje langzamer. Vooral de benadering van de harde schijf is wat langzamer, reken op een afname in de snelheid van tien tot twintig procent. Ook kan de aanwezige hoeveelheid geheugen een bottleneck zijn voor je VM. Wat ook irritant kan zijn, is dat je host vastloopt en je moet resetten. Als je op dat moment drie VM’s aan het draaien bent, crashen die natuurlijk ook mee en ben je niet alleen in je host maar ook in je VM’s data kwijt.

Bovenstaande is gebaseerd op het programma wat we in deze tutorial gaan gebruiken, wat VMware heet. VMware is een redelijk duur programma, maar gelukkig geven ze wel een trial vrij, waarmee we ons besturingssysteem kunnen installeren. De trial duurt dertig dagen, daarna moet je het programma kopen. VMware heeft echter ook VMware player uitgebracht. Hiermee kan je je besturingssysteem alsnog starten.

Softwarelicenties in virtual machines
Let echter wel op, als je een besturingssysteem in een VM installeert wordt dit gewoon als een onafhankelijke, normale installatie gezien. Hierdoor is er hetzelfde activeringsritueel als bij andere systemen. Wil je bijvoorbeeld een Virtuele Machine met Windows XP opzetten, dan heb je daarvoor weer een aparte licentie nodig. Het in dit artikel besproken besturingssysteem mag je echter zovaak installeren als je wilt, waar dan ook op en het is nog gratis ook.

Nadat ik op deze manier het begrip VMware en vooral virtuele machines in het algemeen heb proberen in te leiden, gaan we nu onze handjes vuil maken.