4min

Tags in dit artikel

,

BIOS is de afkorting van Basic Input Output System.
Het is een stukje software dat er voor zorgt dat je moederbord weet wat het moet doen als je je pc opstart.
Het verzorgt de POST (Power-On Self Test), stelt de juiste snelheid in van je hardware en zorgt dat je apparaten in de juiste volgorde gelezen worden, zodat uiteindelijk je Operating System (OS) kan starten.

Het flashen van je BIOS, betekent het updaten daarvan. Je overschrijft de oude versie met een nieuwe om bepaalde problemen op te lossen.
Voordat je je bios gaat flashen, realiseer je het volgende goed:
Het flashen van je BIOS is een relatief riskante operatie: als er iets fout gaat, kun je hoogstwaarschijnlijk je moederbord (mobo) weggooien. (er zijn maar weinig fabrikanten die nog garantie geven na flashfouten) De gouden regel omtrent biosflashes is dan ook: If it ain’t broken, don’t fix it!

BIOS flash. Nodig?

Dat doe je aan de hand van zogenaamde changelogs. Dat is een lijstje met alle veranderingen die in die bewuste BIOS-update zijn doorgevoerd. Vis eerst uit wat voor moederbord je hebt. Dat kan met SiSoft Sandra. Ga daarna naar de site van de fabrikant van je mobo. De meeste sites zijn hier te vinden. Zoek daar naar je moederbord, of naar de download- of supportpagina. Daar kun je meestal BIOS updates vinden. Als je eenmaal de update hebt gevonden die bij jouw moederbord past (let ook op schijnbaar onbelangrijke dingen als rev. 2.0 en dergelijke), bekijk dan de changelog. (ook wel te vinden bij info) Hier een voorbeeldje van een changelog van de site van Asus, over de P4P800 versie 1016 ·

Als je dus een probleem hebt met de herkenning van je S-ATA harde schijf, dan weet je dat deze biosupdate dat niet op gaat lossen. Tenzij er natuurlijk in een eerdere update al iets veranderd is, zoals versie 1009, waarin dit staat: ·

  • Fix Maxtor 6Y120M0 YAR51BW0 Serial-ATA hard disk drive cant be detected.

Lees ook die daarom even door. Flash in dat geval naar de nieuwste versie: eerdere fixes zitten uiteraard ook in de nieuwere versies. NB: kijk voor je een bios gaat flashen wel even naar je eigen versie (te zien met SiSoft Sandra), zodat je niet naar een oudere versie flasht ;)

De voorbereiding

Asus, Abit en MSI hebben inmiddels een systeem waarbij het mogelijk is je BIOS te updaten terwijl windows draait. Volg daarvoor de instructies op de site van de fabrikant. Live flashen is iets risicovoller dan de normale manier. Ik beperk me daarom tot die good old way: Download de bios-file die jij nodig hebt. In de download-sectie van die site is meestal ook een flash-tool te vinden. In het geval van Asus is dat Afudos Download daarna een bootdisk. Die kun je vinden op deze site. Maak de bootdiskette aan. Gebruik een diskette die in orde is. Voor je hem aanmaakt, formatteer je hem (niet snelformateren). Zet als je klaar bent ook je uitgepakte *.bin biosbestand en de flashtool op de diskette. Start opnieuw op. Ga je BIOS in. Als je opstart, staat er ergens Press XX to enter Setup. Druk op de aangegeven toets en voila, BIOS. Ga naar het menu dat meestal Advanced Bios Features heet. Daar kun je de volgorde veranderen waarin je bios de apparaten leest (Boot Sequence). Zet de floppy drive (FDD of A: ) als First/Primary Boot Device (niet te verwarren met Primary Master/Slave!!). De verdere volgorde maakt niet uit. Zorg dat in dat lijstje ook je Harde schijf (HDD of C) en je CD-ROM drive (CD-ROM of de toegekende stationsletter). Pak vervolgens een vel papier en schrijf alle in BIOS ingestelde waarden op. Bij een flash gaan die waarden verloren, en op deze manier kun je ze daarna (betrekkelijk) makkelijk weer instellen. Verlaat je BIOS. Sla wel je wijzigingen op.

Het flashen

Start op met de opstartdiskette in je diskettestation. Je zult uitkomen bij een dosprompt. Typ dir /p. Zoek in de lijst de naam van de flashtool op. Schrijf ook de naam van de bios-update op. Typ naam flashtool.exe en hij zal opstarten. In dat programma heb je meestal de mogelijkheid je oude bios te updaten. Niet dat je er erg veel profijt van zult hebben, maar goed: het kan geen kwaad, dus why not ;). Daarna krijg je de vraag de naam van het te flashen biosfile in te geven. Typ de naam in die je zojuist hebt opgeschreven, *.bin als alles klopt. De flashtool zal nu je oude bios overschrijven met een nieuwe. Zorg ervoor dat je pc ongestoord zijn werk kan doen. Stroomuitval op dit moment betekent meestal een kapot moederbord Start als het flashen klaar is opnieuw op. Het kan zijn dat je pc dan een foutmelding geeft. Reset je bios dmv de CMOS clear jumper, of door er het batterijtje een kwartiertje uit te halen, en hij doet het weer.

Wij danken idemonio voor het insturen van deze tweak.