5min

Windows 10 is één van de populairste besturingssystemen voor computers. Maker Microsoft doet er dan ook alles aan om problemen rondom deze software te verhelpen. Dat gebeurt door regelmatig updates door te voeren, vaak op de Patch Tuesday, of ernstige lekken direct te dichten. Maar het besturingssysteem kent ook een aantal problemen dat de gebruiker zelf moet oplossen. In een eerder artikel bespraken we hoe je een aantal van de problemen oplost, dus als je jouw specifiek probleem in deze lijst niet vindt kun je daar nog eens kijken. In deze tweede how to komen er ook weer een aantal voorbij

De veilige modus start niet op

Als er ernstige problemen met de pc zijn, is terugvallen op de veilige modus een vertrouwde oplossing. Bij Windows 10 is dit nog steeds mogelijk, maar het besturingssysteem dient eerst zelf opgestart te worden. Daarna kun je door de shift-toets ingedrukt te houden of naar bijwerken en beveiligen in het configuratiescherm te gaan wat verder komen. Toch is dit geen uitkomst als de pc Windows 10 al niet kan opstarten.

De enige oplossing is om vooraf wat zekerheid in te bouwen. Door het startmenu te openen, het mapje systeem open te klappen en de opdrachtprompt te openen, kun je het volgende commando invoeren: bcdedit /copy {current} /d “Windows 10 Safe Mode”. Daarna zoek je op systeemconfiguratie en selecteer je het tabje computer opstarten. Kies hier de veilige modus-optie die je gecreërd hebt, vink opstarten in veilige modus aan en selecteer minimaal. De time-out tijd is nog aan te passen, al dien je nog wel een vinkje te zetten voor ‘alle instellingen voor opstarten blijvend maken’.

Het vergrendelscherm is een obstakel

Sommige mensen zien het vergrendelscherm als een extra horde om in te loggen. Gelukkig is er een manier om het scherm uit te schakelen. Door in het startmenu regedit in te typen vind je de zogeheten Register-editor. Navigeer als volgt: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows.

In het linkermenu vind je nu misschien een zogeheten sleutel (lijkt op een map) die ‘Personalization’ heet. Als dat niet het geval is klik je met je rechtermuisknop op de Windows-sleutel, Nieuw en Sleutel. Er verschijnt een nieuw sleutel die je Personalization (sic) noemt. Klik op dit mapje met de rechtermuisknop, ga op nieuw staan en selecteer DWORD (32 bits)-waarde. In het rechtvlak dien je nu de naam aan te passen naar NoLockScreen, vervolgens er dubbel op te klikken en de waardegegevens aanpassen naar 1. Na een keer opnieuw opstarten verdwijnt het vergrendelscherm.

Dvd’s zijn niet af te spelen

Het besturingssysteem is gelanceerd zonder een applicaties voor het afspelen van dvd’s. Voor mensen die toch op een dergelijke manier films willen kijken, heeft Microsoft de applicatie Windows Dvd-speler gemaakt. Deze kan gedownload worden via de website van het bedrijf, maar daarvoor dient wel 14,99 euro betaald te worden. Gratis alternatieven zijn daardoor aantrekkelijk. Denk bijvoorbeeld aan VLC, een programma dat bij veel gebruikers in de smaak valt.

Een systeemherstel inschakelen

Een zelfde soort probleem als ‘de veilige modus start niet op’ is dat systeemherstel niet standaard is ingeschakeld. Zoek in het startmenu op ‘een herstelpunt maken’, open de tool en selecteer het gewenste station.  Hier klik je op ‘configureren…’ en kies je voor systeembeveiliging inschakelen. Met de slider is een maximum schijfruimtegebruik in te stellen. Ongeveer 5GB is genoeg. Vergeet niet op toepassen te drukken.

Langzame opstarttijden repareren

Als een apparaat afgesloten wordt gaan de apps weliswaar uit, maar Windows wordt niet helemaal uitgeschakeld. Microsoft kiest hiervoor om een snelle opstart te realiseren. In de praktijk werkt dit echter niet altijd. Dit kun je aanpassen door naar het configuratiescherm te gaan, gevolgd door hardware en geluiden, energiebeheer en systeeminstellingen.

Afhankelijk van wat voor apparaat je gebruikt is er het één en ander naar wens in te stellen. Bij een laptop vind je ‘Actie als ik op de aan/uit-knop druk’ en ‘Actie als ik het deksel sluit’, die te optimaliseren zijn voor batterij en netstroom. Daarna kies je instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn en zet je ‘snel opstarten inschakelen’ uit. Nu is het nog zaak om op wijzigingen opslaan te klikken.

Bestanden openen in de verkeerde applicatie

In bepaalde gevallen valt Windows 10 terug op zijn standaard instellingen, waardoor een eerder geselecteerde applicatie voor een bepaald bestand niet meer zoals gewenst opent. Door de instellingen te openen kun je op apps klikken. Hier is het tabje standaard-apps ondergebracht, waar in te stellen valt welke apps bepaalde media openen.

Waarschijnlijk speelt muziek standaard af met Windows Media Player, terwijl je wellicht liever een ander programma hebt. Er valt tevens in te stellen welke apps specifieke bestandsextenties uitvoeren. Daardoor kun je bijvoorbeeld een bepaald type afbeelding door één specifiek programma laten openen. Andere afbeeldingen maken dan weer gebruik van weer een andere applicatie. Vooral met de laatste drie opties, die blauw gemarkeerd zijn, kunnen dit soort specifieke bewerkingen gerealiseerd worden.

Windows 10 gebruikt 4G-data

Op de achtergrond maakt Windows 10 wel eens aanspraak op jouw internetbundel en dat is in het geval van een gelimiteerde databundel niet altijd wenselijk. Om het gebruik van 4G een halt toe te roepen, ga je eerst naar instellingen en netwerk en internet. Daarna selecteer je wifi en de geavanceerde opties. Hier is ‘instellen als gemeten verbinding’ te vinden. Als je deze optie aanzet stopt Windows met het gebruik van onbelangrijke data op de achtergrond. Kanttekening is wel dat dit bij pc’s verbonden via ethernet niet werkt.

Een webpagina opslaan als HTML-bestand in Edge

De bijbehorende browser Microsoft Edge kan webpagina’s niet opslaan als HTML-bestand. De oplossing zit hem in het openen van de andere Microsoft-browser, Internet Explorer 11. Door rechtsboven op het icoontje met drie puntjes naast elkaar te klikken klap je een menu open. Hier vind je de mogelijkheid ‘Met Internet Explorer openen’. Daarna is een keer control+s indrukken genoeg om het opslaan-venster te openen.

Microsoft Edge blokkeert pop-ups

Bij sommige websites is het wenselijk om pop-ups toe te staan, maar Microsoft Edge doet ze standaard blokkeren. Om dit aan te passen dien je rechts boven op het icoontje met drie punten naast elkaar te klikken. In dit menu vind je helemaal onderaan instellingen, waarna je op ‘geavanceerde instellingen weergeven’ kiest. De tweede box waarin je kunt schuiven is pop-ups blokkeren.