Abonneer je gratis op Techzine!

Zelf een hardeschijf raam maken

Voor de echte die-hard modders hebben we deze keer een vrij gevaarlijke tutorial gemaakt. We gaan je namelijk uitleggen hoe je een raam kunt maken in je hardeschijf. Als je zo’n open hardeschijf in je kast hebt draaien geeft dat een erg gaaf effect. Verder willen we je even waarschuwen dat je niet zomaar moet beginnen aan het maken van een raam in je hardeschijf. Er is hiervoor aardig wat mod ervaring verijst. We raden je ook aan om deze tutorial bij de hand te houden tijdens heb modden.

Wat hebben we nodig:

 • Hardeschijf
 • Schroevendraaiers
 • Potlood/Pen
 • Dremel
 • Metaal feiltjes
 • Cd-hoesje
 • Schaar
 • Oven
 • Elektrische tape
 • Antistatische zak
 • Goede 1 seconde lijm

Het begin:
Als slachtoffer hebben we gebruik gemaakt van een oude 1 Gigabyte grote hardeschijf die we al een jaar of 4 niet meer gebruikt had. Een perfect slachtoffer voor deze tutorial.

Het eerste wat we nu moeten gaan doen is het uit elkaar halen van de hardeschijf. We beginnen met het openmaken van de bovenkant. Je zult zien dat je hardeschijf vol zit met kleine kruiskop schroefjes die erg lastig los te krijgen zijn. Zodra je de schroeven los hebt gemaakt is de garantie van je hardeschijf verdwenen, dus zorg dat je vanaf nu niet de mist in gaat. Een hardeschijf gaat al kapot als er wat stof of de koppen of platters van de schijf komt, dus zorg dat je kamer zo stofvrij mogelijk is, en dat je je hardeschijf zo snel mogelijk in een antistatische zak doet.

Het echte werk:
Nu je de hardeschijf uit elkaar hebt gehaald is het tijd geworden voor het echt werk, het maken van het raam in je hardeschijf. Zorg dat je echt alleen de bovenkant over hebt, en dat er geen elektrische delen meer verbonden zijn aan het stuk metaal wat je straks gaat verfraaien.

We raden je aan om rondom aan de bovenkant een rand te houden van minimaal 10mm, hierdoor blijft de behuizing van je hardeschijf een stuk sterker. Teken als volgt je patroon van je raam, en zaag rustig je vorm uit je hardeschijf. We raden je aan om hier even te tijd voor te nemen want het is een vrij lastig karwij. Als je na een uurtje zagen eindelijk helemaal je gewenste vorm uit het extreem harde metaal hebt gehaald is het tijd om alles eens mooi af te gaan werken met een metaalfeil. Het resultaat zou er ongeveer zoals hieronder uit moeten zien.

Nu is het tijd om het raam te gaan bevestigen op je hardeschijf. Je zult zien dat je raam helaas aan de buitenkant van je harschijf moet komen, dit simpelweg omdat er aan de binnenkant gewoon geen ruimte is. Als raam materiaal hebben we gekozen voor het plastic van een cd-hoesje.

De meeste hardeschijven worden afgesloten door middel van een rubberen pakking, deze pakking kan perfect dienen als patroon voor je raam. We hebben het dan ook gebruikt om het raampje uit te teken op ons cd-hoesje. Als je het afgetekend hebt kom het lastigste gedeelte, het maken van het raam. We hebben gekozen voor een vrij simpele, maar effectieve methode, en dat was knippen. We hebben het plastic een paar keer opgewarmd in de oven, en toen stukje voor stukje met een scherpe schaar uitgeknipt. Het kost wat tijd, maar het resultaat is erg goed, en je hebt geen speciaal gereedschap nodig.

Nu is het tijd om je raam op de hardeschijf te bevestigen. We hebben gebruik gemaakt van 1 seconde lijm, dit werkte perfect. Als je je hardeschijf weer terug plaatst in zijn behuizing moet je weer erg voorzichtig zijn dat er geen stof op de platters komt, dit betekend echt het einde van je hardeschijf als je niet voorzichtig bent. Als alles weer in elkaar zit raden we je nog wel aan om het gelijmd gedeelte even af te werken met isolatie tape, zo zorg je dat er absoluut geen stof in je hardeschijf kan komen.

Let op: Tweakzone.nl is niet verantwoordelijk voor enige schade die wordt aangebracht aan je computer of toebehoren.