2min

Tags in dit artikel

Introductie

Bijna iedereen kent MSN en heeft een MSN adres, ook bijna iedereen heeft een MSN client geïnstalleerd en maakt hier gebruik van. MSN’en is een werkwoord en de meeste mensen hebben nog nooit van iets anders dan MSN gehoord.

Toch zijn er voor de ICT geinteresseerde veel meer applicaties op de markt die hetzelfde of meer kunnen dan MSN. Er zijn hier vast een hoop mensen die wel eens van Yahoo’s messenger dienst gehoord hebben. Zo heb je ook nog AOL en nog vele andere. IRC is natuurlijk ook een soort van IM, maar dan op een veel grotere schaal.

Er zijn echter maar weinig mensen die ooit van Jabber gehoord hebben. Daar wil ik met deze tutorial iets aan doen.

Jabber is, zeg maar, ‘het Linux van Instant Messaging’, zo wordt het in ieder geval op jabber.org genoemd. Het is een verzameling van protocollen die gebruikt worden voor instant messaging. Die protocollen samen heten Jabber en zijn opensource. Iedereen kan die protocollen dus bekijken en analyseren. Zint je iets niet, dan mag je het nog aanpassen ook. Hoe mooi kan het leven zijn.

De belangrijkste voordelen van Jabber zijn:
  • Open: de Jabber protocollen zijn open en publiek. Ook zijn ze makkelijk te begrijpen zodat iedereen ze makkelijk moet kunnen gebruiken in eigen software.
  • Standaard: de Jabber protocollen zijn een standaard. Dit betekent dat ze overal op ongeveer dezelfde manier gebruikt worden. Hierdoor ontstaat er eenheid en kan er tussen verschillende platformen informatie uitgewisseld worden.
  • Gedecentraliseerd: Jabber is gedecentraliseerd. MSN heeft al zijn servers in beheer van Microsoft staan, maar iedereen kan een Jabber server opzetten. Deze kan dan eventueel met elke andere Jabber server data uitwisselen. Dit hoeft niet. Heb je bijvoorbeeld een Jabberserver binnen het bedrijf, dan kunnen alleen mensen binnen het bedrijf die op die server geregistreerd zijn met elkaar chatten.
  • Uitbreidbaar: doordat de software zo simpel in elkaar zit en het alleen een basis biedt, is hier simpel bovenop te bouwen. Hierdoor kan iedereen zijn eigen jabber smaak bouwen, net zoals men Linux distributie bouwt.
Al met al niet altijd even handig voor jezelf. Je bent misschien geen programmeur. Maar als de mensen die er wel verstand van hebben er iets moois mee gaan doen, kan jij hier hopelijk wel van profiteren. Als ik je heb kunnen overtuigen van het nut van Jabber en je wilt het eens proberen, lees dan vooral door, want we gaan nu beginnen!