Abonneer je gratis op Techzine!

Tijdens de installatie van software worden ook een aantal DLL-bestanden op je harde schijf geplaatst. DLL-bestanden zijn bestanden die door meer dan een programma kunnen worden gebruikt. Het grote voordeel van DLL-bestanden is, omdat ze door meer dan een programma kunnen worden gebruikt, er minder harde schijf ruimte nodig is voor een programma.

Een nadeel is dat DLL-bestanden bij een de-installatie niet worden verwijderd, juist omdat ze door andere programma’s kunnen worden gebruikt. Zo ontstaat op den duur een situatie waarbij er een aantal DLL-bestanden op je harde schijf staan die door geen enkel programma meer gebruikt worden.

Je kunt deze bestanden dan ook met een gerust hart verwijderen. Het is alleen moeilijk om te bepalen welk DLL-bestand niet meer wordt gebruikt. Gelukkig houdt Windows 98 dit heel goed voor je in de gaten! Het is alleen niet zo eenvoudig om de plaats te bereiken waar Windows 98 dit lijstje bewaart. Hiertoe moet je als volgt te handelen:

  • Kies Start >> Uitvoeren
  • Type op de commandoregel: REGEDIT
  • Klik op OK
  • Ga naar de sleutel
    HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\
    CurrentVersion\SharedDLLs en selecteer deze
  • Hier vind je een lijst van alle DLL-bestanden die onder Windows zijn geïnstalleerd
  • Achter elk DLL-bestand vind je in de kolom Waarde een getal. Achter dit getal staat tussen haakjes een cijfer. Dit cijfer geeft aan door hoeveel programma’s het DLL-bestand wordt gebruikt.

Staat er dus [0], dan wordt dit bestand door geen enkel programma gebruikt en kun je het zonder problemen verwijderen. Wil je het echt helemaal op zeker spelen, kopieer het DLL-bestand dan eerst naar een backup map. Merk je na enkele dagen dat het bestand echt niet meer nodig is dan kun je het alsnog verwijderen.