2min

Veel systeemproblemen in Windows zijn op te lossen met een herinstallatie. Microsoft test momenteel een feature die gebruikers in staat stelt dit eenvoudig te doen zonder een volledige reset van de pc. De optie zou bestanden en apps ongemoeid laten.

De nieuwe mogelijkheid is te vinden in de meest recente Insider Preview Build (22635.2915), dat sinds 14 december uitgerold is. Echter lijkt deze build de feature nog niet daadwerkelijk aan te zetten. Bij de aankondiging van die versie benoemde Microsoft de nieuwe feature niet.

Windows Latest vond de optie in System > Recovery, waarin “Fix problems using Windows Update” was verschenen. In een blogpost medio dit jaar had Microsoft deze feature al aangekondigd. Insider Preview-deelnemers zouden de nieuwste update opnieuw kunnen installeren zonder bestanden, instellingen of applicaties te verliezen.

Geen installatiemedia nodig

Sommige problemen met een besturingssysteem lijken enkel met een herinstallatie op te lossen. Een oorzaak voor een aanhoudende bug kan een conflict tussen verschillende DLL’s zijn. Een volledige reset van de pc met een nieuw geïnstalleerde Windows-versie kan dit verhelpen, maar is een vrij drastische stap. Allereerst is daarvoor het downloaden van installatiemedia nodig via de Windows Media Creation Tool. Dit maakt een zogeheten “in-place upgrade” mogelijk, dat de geïnstalleerde versie van Windows 11 vervangt. Het duurt daarna doorgaans uren voordat het systeem deze herinstallatie afrondt, waardoor Microsoft zelf aanraadt om eerst Probleemoplossing op te zoeken in het bestaande systeem.

Met de nieuwe feature gaat Microsoft ervoor zorgen dat Windows Update dit stappenplan onnodig maakt. Wel is het de vraag of het net zo effectief zal zijn als een volledige reset voor hardnekkige problemen.

Hoe dan ook komt de feature waarschijnlijk in februari 2024 naar alle Windows 11-systemen. Dan verschijnt de cumulatieve update “Moment 5”. De voorganger hiervan verscheen eind september en introduceerde Copilot-functionaliteit voor gebruikers buiten de Europese Unie.

Lees ook: Windows Mixed Reality sterft stille dood