4min

Tags in dit artikel

,

In de serie “Overklokken” komt dit keer de processor aan de orde. Ik heb zelf mijn processor ge-overklokt, en ik wil de kunst ervan graag delen. Ik zal eerst wat basic dingetjes uitleggen, waardoor je een beetje begrijpt waar het over gaat. Daarna begint het echte werk. Nu eerst een paar dingen die je goed in je achterhoofd moet houden:

Niet zomaar gaan overklokken, alleen als je weet hoe het moet, en wat de risico’s zijn. Na het lezen van deze Tweak moet het wel lukken denk ik zo.

Bekijk eerst goed wat voor processor je hebt, wat voor koeler erop zit, en de processor en kast temperaturen.
Als die temperaturen al redelijk hoog zijn, dan kan je beter niet gaan overklokken.

-Bij overklokken (en zeker bij je processor overklokken) is er altijd een risico op beschadiging van je processor, of zelfs je moederbord! Let daarom altijd goed op de temperaturen, en zodra die te hoog zijn, meteen de pc uitzetten.

Je moet in ieder geval weten hoe je in je BIOS komt, en hoe je de instellingen daar kan saven.
Als je dat niet weet raad ik je aan om niet te gaan overklokken.

De basics
Hier ga ik in het kort even uitleggen wat het overklokken nou precies inhoud. Een processor loopt vanuit de fabriek op een snelheid, die de fabrikant bepaalt. Op die snelheid word de koeling meestal ook afgesteld, alhoewel er altijd een ruime buffer is. Ik zal het verduidelijken met een voorbeeld:

Stel, je hebt een Pentium 4 2,6 Ghz en een Pentium 4 2,8 Ghz. De fabrikant produceert alleen maar de 2,8 Ghz modellen, maar de 2,6 Ghz draait langzamer van de fabriek uit. Hij kán echter wel draaien op 2,8 Ghz. Met overklokken maak je daar gebruik van. Natuurlijk geld dit niet voor elke processor, de buffer verschilt nogal per model. In feite kan je een processor zover opvoeren als je wilt, maar er zijn een aantal ogen en haken. De warmte is erg belangrijk, dit is de grootste vijand van een computer. Je moet altijd zorgen voor een goede koeling, zeker als je gaat overklokken. Verder is er ook een grens, aan wat je moederbord en je andere hardware kunnen hebben. Als je je processor opvoert wil ie namelijk ook meer stroom, maar dat kan het moederbord niet aan. Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden.

FSB en Multiplier??
FSB en Multiplier zijn termen die een overklokker heel vaak tegenkomt/gebruikt. Ik leg hier uit wat ze betekenen, dat kan nog van pas komen.
FSB: Front Side Bus. Dit is de verbinding tussen de onderdelen van je pc, en dan met name tussen het geheugen en de processor. Deze snelheid bepaalt ook de snelheid van de processor, samen met de multiplier.

Multiplier: Multiplier is letterlijk vertaald: vermenigvuldiger. Als je de snelheid van je CPU wilt uitrekenen, en je weet de FSB snelheid, en de multiplier, dan vermenigvuldig je die met elkaar, en dan kom je uit op de processorsnelheid.

Het echte werk
Ok, nu is het tijd voor het echte werk. Je kan het beste deze Tweak even uitprinten, want het overklokken gaat in je BIOS, en daar heb je geen Internet ofzo.

Stap 1. Bekijk de temperaturen van je PC (processor- en kasttemperaturen). Dat kan in je BIOS, of in Windows met een programma als CPU Cool. Als de CPU temperatuur hoger is dan 55 graden kan je beter niet gaan overklokken (zonder betere koeling). Als de temperatuur in je kast hoger is dan 40 graden kan je ook beter niet gaan overklokken zonder extra koeling.

Stap 2. Ik neem aan dat de temperaturen goed zijn, en dat je wilt gaan overklokken, en dat je deze handleiding hebt uitgeprint, of op een andere pc kan kijken wat je moet doen. Zo ja, start je pc dan opnieuw op, en ga je BIOS in.

Stap 3. Zoek in je BIOS naar iets met CPU Settings. Daar kan je als het goed is de FSB óf de Multiplier instellen. Ik ga uit van de FSB, omdat dat de meest voorkomende optie is.
Je kan nu dus uitrekenen hoe snel je CPU draait als je de FSB met verhoogt. Ik adviseer je om per keer maximaal 3 of 4 bij je FSB op te tellen.

Stap 4. Als je dat gedaan hebt, sla je de instellingen in je BIOS op, en laat je Windows starten. Nu moet je CPU Cool weer opstarten, en de temperaturen bekijken. Ook is het aan te raden om even een half uurtje á 45 minuten te gamen (een zware game als UT2003 bijvoorbeeld) en daarna weer de temperaturen te bekijken. Dit herhaal je een paar keer, maar let heel goed op de temperaturen, en overklok nooit hoger dan je processorsnelheid + 10% (mits je geen extra of betere koeling hebt geregeld).

Vragen over overklokken kunnen in het Casemodding, Overclocking & Cooling forum gesteld worden. Je kan daar gewoon een topic aanmaken met je vraag, en dan zul je zo spoedig mogelijk antwoord krijgen.

Let op: Noch ik, noch Techzine.nl zijn aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade aan hard/software door deze Tweak.

Ook is het zo dat als je gaat overklokken je de garantie verliest!