Geen PlayStation Vita voor kerst in Europa of VS

Apps & Software

Eerder deze week schreven we nog over een mogelijke lancering van de PlayStation Vita in oktober. Dit op basis van een uitgelekte poster van de Blockbuster winkelketen uit het Verenigd Koninkrijk. Nu moeten we helaas melden dat de PlayStation Vita pas begin 2012 beschikbaar komt in Europa en de Verenigde Staten.

Bloomberg schrijft vandaag dat de CEO van Sony Computer Entertainment, Kazuo Hirai, waar de PlayStation Vita onder valt, aan enkele journalisten in Tokio heeft laten weten dat de PlayStation Vita gefaseerd zal worden gelanceerd. Te beginnen met Japan in december en gevolgd door Europa en de Verenigde Staten begin 2012. Iedereen die een PlayStation Vita op zijn lijstje had staan voor de kerstman of voor Sinterklaas kan deze gaan herzien.

Het lijkt een vreemde strategie van Sony want het mist nu twee verkoopmarkten voor de feestdagen, Europa en de Verenigde Staten. In deze markten haalde Sony het afgelopen fiscale jaar meer dan 40 procent van zijn omzet op. Daarnaast is het PlayStation onderdeel binnen Sony Electronics enorm belangrijk voor de winst, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bravia televisies van Sony, welke nu al voor het achste jaar op rij verlies lijden.

Hirai liet ook weten dat de PlayStation business een van de steunpilaren is van Sony. Verder gaf hij aan dat Sony agressiever moet zijn in het terug brengen van de kosten. Sony is ook bezig met het volledig herzien van zijn televisietak, mogelijk volgt er een reorganisatie of nieuwe samenwerkingen om in de kosten te snijden en de televisietak eindelijk winstgevend te maken.

Inmiddels heeft Nintendo de druk ook al opgevoerd op de nog te lanceren Vita. Nintendo heeft aangekondigd half augustus de prijzen van de Nintendo 3DS te verlagen tot wel 40 procent, wegens tegenvallende verkoopresultaten.