Patent ingediend voor DRM op 3D-printers

Patent ingediend voor DRM op 3D-printers

Er komt mogelijk DRM voor 3D-printers. Een nieuw patent ingediend in de Verenigde Staten omschrijft een systeem waarbij gebruikers eerst toestemming moeten hebben voordat zij items in 3D kunnen printen.

Met de 3D-printer wordt het mogelijk om fysieke objecten af te drukken. Zo zal het in de toekomst mogelijk worden om een auto letterlijk te downloaden en uit te printen. Maar datzelfde geldt voor bijvoorbeeld sneakers en veel andere objecten.

"Wij geloven dat de volgende stap in het kopiëren gemaakt zal worden van digitale naar fysieke vorm. Het zullen fysieke objecten zijn. Of zoals we ze graag noemen: ‘Physibles’", zo liet The Pirate Bay eerder dit jaar weten toen het de nieuwe 3D-categorie op zijn website onthulde.

Het nieuwe patent genaamd ‘Manufacturing control system’ moet de piraterij met 3D-printers tegengaan. In het patent wordt beschreven hoe de gebruiker eerst toestemming moet hebben om items uit te printen. Er zal een digitale vingerafdruk worden gemaakt van "beperkte items" die extern zal worden opgeslagen in een database. Printers zullen wat ze willen afdrukken dan eerst moeten vergelijken met die database voordat de afdruk wordt gestart.

Naast zeer humane doelen van de 3D-printer, zoals het printen van eten, mechanische armen of het afdrukken van bloedvaten voor medisch onderzoek, is het ook mogelijk om wapens en door intellectueel eigendom beschermde items te printen.

Eerder deze maand begon de Bijenkorf al met de verkoop van een 3D-printer. De zogenaamde Cube3D ging over de toonbank voor 1050 euro. Nederland was daarmee het eerste Europese land waarin de printer te koop is.