ASML sluit gedurende twee weken al haar operaties en kantoren als onderdeel van een nieuw kosten besparingsplan. Dat zegt een woordvoerder van de chipmachinefabrikant. Het gaat om de periode van de laatste week van december tot en met de eerste week van januari. De chipmachinefabrikant verwacht geen herstel van de markt tot eind volgend jaar. Daarom bevriest ASML voorlopig tevens de uitkering van de eindejaarsbonussen. De onderneming is met de vakbonden in gesprek om overeenstemming te bereiken over een verlaging van de eindejaarsbonus tot een maximum van 10 procent van het jaarsalaris. Verder wil het bedrijf over 2003 ook de loonstijgingen onder de loep nemen.

Het personeel wordt woensdag ingelicht over eerste extra maatregelen om de kosten te drukken. ASML wil geen concrete getallen op tafel leggen. Ook wil de onderneming niets zeggen over hoeveel banen uiteindelijk geschrapt worden door de personeelsstop.

Eerder al sprak topman D. Dunn uit dat hij verwacht dat de afzet in 2003 lager uitvalt. In juli dacht het bedrijf nog dat de markt bezig was aan een herstel.