1 min

Tags in dit artikel

, ,

Intel weet zich ondanks stevige concuurrentie goed staande te houden in het marktsegment van de goedkope pc’s. De chipgigant zal zijn positie wat processors voor mobiele toepassingen betreft de komende twaalf maanden zelfs iets kunnen verbeteren. Dat verwacht onderzoeksbureau In-Stat/MDR. Door consequent een hogere kloksnelheid te blijven bieden dan andere leveranciers houdt Intel kleinere fabrikanten als AMD, VIA en Transmeta op afstand. Eind volgend jaar zal de snelheid van zijn processors voor mobiele apparatuur tot 2,7 gigahertz zijn opgelopen. Gelijktijdig houdt Intel de warmteontwikkeling van deze chips binnen de perken. Alleen het energiebeheer blijft minder geavanceerd dan bij duurdere processors voor de bovenkant van de markt. De zogeheten Northwood-processorkern, vervaardigd met het 0,13 micron-productieproces, kan tot ver in 2004 een stabiel platform blijven voor de budget-processor Celeron.

Het overheersende marktaandeel van Intel voor zogeheten ‘value processors’ loopt dan ook geen enkel gevaar, meent analist Kevin Krewell. De gemiddelde verkoopprijs van dit type processors blijft tussen nu en het tweede kwartaal van 2004 stabiel en zal voor notebook-chips zelfs iets stijgen, doordat de concurrentie verzwakt en de P7-microarchitectuur van Intel goed op stoom komt.

Het bedrijf moet zich er hooguit zorgen om maken dat klanten een pc met goedkope Celeron-chip goed genoeg vinden en de duurdere Pentium 4-processor, waarop Intel hogere winstmarges maakt, in toenemende mate links laten liggen.