2min

Het gebruik van het internet brengt onvermijdelijk een hoop wachtwoorden met zich mee. Veel websites hebben tegenwoordig een beveiligd gedeelte en ook op fora en webwinkels hebben klanten bijna altijd een wachtwoord nodig.

Uit onderzoek van de Safe Internet Foundation (SIF) blijkt nu dat internetgebruikers door deze wildgroei aan wachtwoorden onzorgvuldig worden.
Het onderzoek toont aan dat ruim 42% van de ondervraagden met meer dan 8 wachtwoorden ze wel eens ergens opschrijft.
Meer dan 9% van deze groep vertelt het wachtwoord soms aan een ander.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna 60% van de gebruikers wachtwoorden hergebruikt.
De SIF raadt mensen aan om regelmatig hun wachtwoord te wijzigen en niet hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende diensten.
Daarnaast adviseert de SIF een wachtwoord te kiezen die niet gemakkelijk te raden is. Uit een onderzoek van vorig jaar bleek namelijk dat mensen voornamelijk namen van familieleden, plaatsnamen, favoriete merken en huisdieren als wachtwoord gebruiken.

Omdat mensen veelal één wachtwoord gebruiken lopen ze ook vaak meer schade als iemand anders hun wachtwoord achterhaald. Zogenaamde ‘phishing’ technieken als spyware en keyloggers zijn de laatste tijd sterk in opkomst. Daarnaast proberen veel hackers op chatboxen op slinkse wijze achter iemands wachtwoord te komen.

De SIF pleit dan ook sterk voor een andere vormen van beveiliging op het internet.
Zulke nieuwe vormen zijn op het moment ook in ontwikkeling. De overheid werkt op het moment aan DigiD waarmee gebruikers met één wachtwoord van meerder overheidsdiensten gebruik kunnen maken.

De SIF ziet echter weinig heil in dit initiatief en ziet liever een vorm van beveiliging zoals de meeste Nederlandse banken die op het moment toepassen.
Zo gebruiken enkele banken een kaartlezer waarmee een code wordt gegenereerd door een combinatie van de bankpas en de pincode.
Deze vorm van beveiliging is tevens een stuk beter bestand tegen ‘phishing’ technieken.