2min

Tags in dit artikel

,

De concurrent van Wikipedia heet Digital Universe en heeft een ideaal tijdstip uitgekozen, omdat de geloofwaardigheid van wikipedia de laatste tijd in twijfel wordt genomen.

Aan het roer staat Larry Sanger, een van de medeoprichters van Wikipedia. Digital Universe kent hetzelfde systeem als Wikipedia, iedereen kan dus dingen toevoegen en wijzigen. Echter is er een achterban van experts die het gebeuren controleren. Er zullen dan ook 2 categorieën zijn, een met de goedkeuring van de experts en een zonder de goedkeuring van de experts. Ook wilt Digital Universe experts, leraren en studenten aanspreken om content te schrijven. Zo hoopt Digital Universe een groot betrouwbaar naslagwerk te worden.

Er is niet alleen plaats voor verklarende artiekelen. Ook is er ruimte voor fora, journalistieke stukken en andere content. De website zal gaan werken met diverse mini-portals die elk een groot onderwerp aansnijden. Begin 2006 wilt Digital Universe beginnen met zo’n 12 miniportals, waar er elke 2/3 weken een nieuwe bij zal komen. Wikipedia echter, begon in begin 2001 met 20 artikelen. Nu, 5 jaar later, zijn het er meer dan 2,5 miljoen.

Minder duidelijk zijn de stichters over het financiele gebeuren. Net als Wikipedia zal Digital Universe vrij blijven van reclame. De bekostiging wordt gerealiseerd door internetdiensten aan te bieden in samenwerking met non-profit organisaties als NASA en U.C. Berkely of American Museum. Ook kan er geput worden uit 10 miljoen dollar startkapitaal, gedoneerd door verschillende investeerders.

De grote man achter Wikipedia, Jimbo Wales, noemt de ontwikkeling interressant maar maakt zich weinig zorgen. Hij denkt dat Digital Universe niet op kan tegen de populariteit van Wikipedia.