2min

Tags in dit artikel

, ,

Zaterdag was het precies 25 jaar geleden dat Microsoft de eerste versie van Windows uitbracht. De eerste versie van Windows ook wel 1.0 genoemd, werd in 1985 uitgegeven door Microsoft. De softwaregigant heeft op dit moment een marktaandeel van zo’n 90 procent met haar Windows besturingssysteem.

Microsoft had eerder al een soort van besturingssysteem uitgebracht, deze ging door het leven als MS-DOS. MS-DOS was echter niet veel meer dan een commandline, daarom werd de keuze gemaakt toen er een nieuwe versie klaar was, welke een grafische interface bevatte, om deze Windows te noemen. Deze naam heeft het besturingssysteem gekregen omdat gebruikers meerdere vensters tegelijk open konden zetten. Deze versie van Windows, ook wel Windows 1.0 was echter nog niet zo’n heel groot succes, dat kwam pas bij de derde versie van Windows, Windows 3.1. Waarvan versie 3.11 de meest bekende is.

Windows 3.1 en Windows 3.11 werd in de jaren negentig veel verkocht, daarna volgde Windows 95, deze kreeg voor het eerst een start-knop en een taakbalk, vanaf toen was het ook pas echt mogelijk te multitasken. In de tussentijd werd ook gewerkt aan een Windows versie voor zakelijk gebruik, onder de naam Windows NT, welke kort na de lancering van Windows 95 dezelfde interface kreeg maar gebaseerd was op andere code.

In het eind van de jarige negentig kwamen er vervolgens veel verschillende versies van Windows uit. In een periode van zes jaar heeft Microsoft veel versies uitgebracht, waaronder 98, 98 SE, ME, 2000 en Windows XP.

Microsoft heeft lange tijd gebruik gemaakt van twee verschillende takken, de besturingssystemen Windows, 95, 98 en ME waren op DOS-gebaseerd, Windows NT was de andere tak, vooral populair in het bedrijfsleven, met de komst van Windows 2000 werd deze tak echt volwassen. Vanaf Windows XP heeft Microsoft besloten zich puur en alleen te richten op de NT-tak, Windows XP was dan ook het eerste besturingssysteem voor consumenten dat gebaseerd was op de NT-tak.

Vijf jaar na de release van Windows XP kwam uiteindelijk Windows Vista op de markt, welke helaas voor Microsoft nooit echt goed heeft weten te overtuigen. Twee jaar later kwam Microsoft dan ook opnieuw met een nieuwe en meest recente versie van Windows, namelijk Windows 7, deze versie is nu al een groot succes en Microsoft heeft in het eerste kwartaal al zo’n 60 miljoen licenties verkocht. Dat is een stuk meer dan het eerder succesvolle Windows 3.1, waarmee Microsoft het met zo’n tien miljoen licenties in twee jaar moest doen.

De volgende Windows versie, die ongetwijfeld Windows 8 gaat heten wordt verwacht in 2012.