2min

De Consumer Preview van Windows 8 draait op een desktopcomputer over het algemeen sneller dan op dezelfde computer met Windows 7, ook de opstarttijd is beduidend korter.

Deze bevindingen komen naar voren in een test van PcWorld.com. In alle belangrijke tests, waaronder opstartsnelheid, de WorldBench 7-benchmark en webprestaties, presteert Windows 8 beter. Slechts in één test, het werken met Office, kwam Windows 7 als winnaar uit de bus. Aangezien de Consumer Preview van Windows 8 in combinatie met niet-geoptimaliseerde drivers werd getest, zouden de prestaties in de uiteindelijke versie flink verbeterd kunnen zijn.

De tests werden uitgevoerd op een machine met een 3,3 GHz Intel Core i5 2500K-processor, een nVidia GeForce GTX 560 Ti-grafische kaart, 8 Gigabyte DDR3-geheugen, werkend op een frequentie van 1333 MHz. en een harde schijf met 1 terabyte opslagruimte, welke draait met 7200 toeren per minuut.

De WorldBench 7-benchmark resultaten gaven aan dat de Windows 8 Consumer Preview 14 procent sneller was dan Windows 7. Volgens de tester is een verschil van 5 procent al merkbaar. Ook de opstarttijd liep van 56.2 seconden in Windows 7 terug naar 36.8 seconden onder Windows 8. Het wordt er zelfs nog beter op voor Windows 8, aangezien na het bereiken van de Metro interface eerst nog eens de traditionele desktop werd opgestart aangezien de testers de tijd meten totdat een tekstbestand was geopend. De gemiddelde tijd om in het Windows 8-startscherm te komen ligt op slechts 23.91 seconden.

Bij de WorldBench 7-benchmark zijn ook een aantal individuele tests inbegrepen, waaronder de weergave van dynamische webelementen zoals JavaScript en HTML 5, wat Internet Explorer 10 beduidend beter afging dan Internet Explorer 9, respectievelijk de standaard browsers van Windows 8 en Windows 7.

Bij het werken met Office en het verwerken van audio en video was Windows 7 wel een stukje sneller, maar hierbij moet gezegd worden dat geoptimaliseerde drivers voor Windows 8 nog in ontwikkeling zijn en later het verschil alsnog kunnen maken.