2min

Onderzoekers wereldwijd doen hun best om manieren te ontwikkelen om de ziekte van Alzheimer zo snel mogelijk te detecteren. Een vroege diagnose kan immers helpen om de effecten van de ziekte af te remmen en mensen genoeg tijd bieden hun zaken op orde te krijgen. Een nieuwe doorbraak biedt perspectief op een zeer vroege diagnose.

Sommige onderzoekers richten zich bij het opsporen van Alzheimer op bloed, anderen op ruggenmerg en anderen ontwikkelen speciale gadgets die vroeg tekens aantreffen. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Bari in Italië gelooft dat het antwoord ergens anders ligt: in kunstmatige intelligentie.

Slim algoritme

De onderzoekers hebben een slim algoritme ontwikkeld dat kleine structurele veranderingen in de hersenen kan zien, een decennium voordat ze eerste symptomen zich voordoen. Het algoritme werd getraind doordat het naar 67 MRI-scans keek. Daarvan waren er 38 van patiënten met de ziekte, en 29 van gezonde controlepersonen.

Elke scan werd ingedeeld in kleine regio’s en het algoritme analyseerde de neurologische verbindingen tussen elk van die regio’s. Nadat de trainingsfase afgerond werd, bekeken de onderzoekers aan de hand van het algoritme 148 hersenscans. Daarvan werd 48 keer de ziekte van Alzheimer vastgesteld. 48 van de scans waren van mensen die de eerste symptomen hebben, waarmee de software dus goed zat.

De onderzoekers schrijven dat hun algoritme in 86 procent van de gevallen correct Alzheimer kon ‘zien’. In 84 procent van de gevallen kon het ook al milde symptomen opspeuren. Dat wijst erop dat het een effectief middel kan zijn om een zeer vroege diagnose te stellen.

Toekomstige ontwikkeling

Voor de toekomst wordt de ontwikkeling nog interessant. Het algoritme moet meer scans kunnen zien om op basis daarvan betere analyses te kunnen maken. De gedachte is dat het zo veel preciezer wordt en vroeg – en correct – diagnoses kan stellen.