2min

De meeste bedrijven zien de voordelen van real-time data in, maar kosten en complexiteit houden adoptie tegen. Dat stelt DataStax op basis van een nieuw onderzoeksrapport.

Het is vandaag de dag gebruikelijk om servers en logs in real-time te monitoren. De beginperiode van computing zag er anders uit. Data werd regelmatig werd op geplande momenten verwerkt, ook wel bekend als ‘batch processing’.

Bankoverschrijvingen werden overdag verzameld en ’s avonds doorgevoerd. Zo bleven de systemen tijdens kantooruren beschikbaar voor dringende toepassingen. Inmiddels zijn netwerken en processoren snel en betaalbaar genoeg om continu te draaien. De data van een weersensor wordt zonder vertraging in een weerbericht verwerkt. Bijna elke bank staat real-time internetbetalingen toe.

DataStax sprak onlangs met meer dan 500 IT-professionals in de Verenigde Staten. Ongeveer vier op de vijf gaven aan dat real-time data noodzakelijk is voor omzetgroei en productiviteit. 71 procent van de professionals ziet een direct verband tussen omzetgroei en het gebruik van real-time data. “Real-time data is zuurstof”, reageerde Greg Sly, SVP van infrastructure and platform services bij Verizon.

Uitdagingen

De meeste organisaties zijn het eens over de voordelen van real-time data, maar adoptie blijft lastig. Een systeem dat in de afgelopen twintig jaar op batch processing draaide is zelden op één dag naar real-time data over te zetten. Bovendien hebben sommige organisaties helemaal geen infrastructuur om data in diensten en producten te verwerken. Bedrijven worstelen met kosten en complexiteit.

“Hoewel de voordelen van real-time data algemeen worden erkend, lopen de respondenten van de survey tegen barrières aan bij het gebruik van real-time data”, vertelt Bryan Kirschner, vice president Strategy bij DataStax. “Bijvoorbeeld de complexiteit van data, het beheersen van datakosten en de toegankelijkheid van data.”

Oplossingen

Gigantische dienstverleners als Netflix en Amazon lopen voor met real-time data. Hoge inkomsten en IT-budgetten maken het makkelijker om real-time data te verwerken, maar volgens DataStax kunnen ook kleinere bedrijven aan de slag.

Een efficiënte data stack is een van de grootste barrières voor real-time appontwikkeling. DataStax levert kant-en-klare data stacks. Developers ontvangen een richtlijn en infrastructuur voor real-time appontwikkeling.

Een van de klanten is Siggy.ai, de ontwikkelaar van een Shopify app die relevante producten in real-time aan webshopbezoekers voorstelt. Siggy.ai draait op DataStax Astra DB, een database-as-a-service-oplossing op basis van Apache Cassandra.

Een ander voorbeeld is Alpha Ori, een dienstverlener van analytics voor scheepsvaartbedrijven. De software van Alpha Ori voorspelt machineonderhoud en optimaliseert brandstofverbruik. De data van systemen op schepen wordt in real-time verwerkt met behulp van DataStax Astra DB.

Tip: Akamai en Linode lanceren managed database service