2min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft oprichters Larry Page en Sergey Brin om hulp gevraagd over hoe de techgigant moet omgaan met de opkomst van ChatGPT van OpenAI. De AI-tool zou een grote bedreiging vormen voor de eigen AI-trajecten van Google, maar bijvoorbeeld ook diens dominante zoekmachine Google Search.

Binnen Google heeft de snelle opkomst van ChatGPT diverse alarmbellen doen rinkelen, schrijft New York Times. Onlangs zouden Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin zijn ‘ingevlogen’ om met het huidige management te discussiëren over de opkomst van de AI-tool en vooral de impact die het mogelijk gaat hebben op de eigen dominante zoekmachine Google Search.

Code rood

CEO Sundar Pichai zou code rood hebben afgekondigd voor het aanjagen van de AI-ontwikkelwerkzaamheden. Zo zou Google dit jaar maar liefst 20 nieuwe AI-tools willen presenteren. Daarnaast heeft de techgigant inmiddels de product approval reviewprogramma’s versneld om andere bedrijven hun eigen AI-prototypes te laten ontwikkelen. Verder stelt Google klanten ontwikkelaars en zakelijke beeldtechnologie ter beschikking, in combinatie met zijn eigen AI-model LaMDA.

Naaste de opschaling van de AI-activiteiten, wil de techgigant ook graag zijn dominante zoekmachine Google Search van chatbot-features voorzien. De techgigant ziet de opkomst van ChatGPT vooral als een bedreiging voor zijn zoekmachine.

Onder meer moet er een versie van de huidige zoekmachine komen die chatbot-features heeft. De techgigant ziet de bedreiging voor zijn zoekmachine als zeer zorgelijk. Google Search werkt op basis van keywords, maar ChatGPT gebruikt natural language processing voor het genereren van antwoorden. Deze technologie zou het mogelijk kunnen maken een conversationele zoekmachine te maken. Deze zou betere eindresultaten kunnen opleveren dan Google Search.

Google is niet de enige zoekmachineleverancier die ChatGPT in zijn engine wil integreren. Ook Microsoft zou bezig zij met een nieuwe versie van zijn zoekmachine Bing die bepaalde ChatGPT-functionaliteit integreert. Onlangs kondigde de techgigant ook aan flink in OpenAI te investeren.

Tip: ‘Microsoft werkt samen met OpenAI aan ChatGPT-gebaseerde zoekmachine’