OpenAI lanceert meest extreme AI-zoekmachine: SearchGPT

OpenAI lanceert meest extreme AI-zoekmachine: SearchGPT

OpenAI geeft onder eigen naam een zoekmachine uit. Gebruikers krijgen op een zoekvraag alleen het antwoord van de AI te zien. Er wordt geen lijst gegeneerd van relevante websites.

SearchGPT, de AI-zoekmachine van OpenAI, is de meest radicale vorm van een AI-zoekmachine. Het verschil met de traditionele zoekmachines is dat er geen lijst wordt gegeven van relevante websites. De bronnen waarop het antwoord is gebaseerd, zijn als enige zoekresultaten net achter het antwoord te vinden. In de populairste zoekmachines zijn die lijsten wel nog steeds beschikbaar voor gebruikers die zoeken met AI.

‘Verbeteren van ChatGPT’

De AI-toolmaker lijkt niet van plan de concurrentie te willen aangaan in het veld van zoekmachines. SearchGPT wordt voorgesteld als een “tijdelijk prototype”. Het doel is om feedback te verzamelen van SearchGPT-gebruikers om met de positieve eigenschappen de AI-chatbot ChatGPT te verbeteren.

De basis van de chatbot is overigens ook terug te vinden in het nieuwe product. Zo gebeurt zoeken nog steeds op basis van chatinteracties. De tool ondersteunt vragen die verdergaan op vragen die de gebruiker voordien stelde. Volgens OpenAI neemt de zoekmachine de eerder gestelde vragen altijd mee als context voor het genereren van een output op de laatste zoekvraag.

OpenAI heeft een wachtlijst geopend waarop gebruikers zich kunnen aanmelden voor toegang tot SearchGPT.

Bron: OpenAI

Niet tevreden met bestaande tools

De verbeteringen zullen de chatbot “real-time en maximaal nuttig” maken volgens OpenAI-CEO Sam Altman. Het online zoeken zoals we dat vandaag kennen, zou achterhaald zijn. “Wij denken dat er ruimte is om het zoeken veel beter te maken dan nu het geval is”, schrijft Altman.

De traditionele zoekmachines experimenteren nochtans ook met de mogelijkheden van AI. Microsoft kondigde enkele uren eerder aan zijn zoekmachine te gaan verbeteren met AI in Bing Generative Search. Niet geheel toevallig waarschijnlijk gebeurt dat ongeveer tegelijk met de AI-partner van het bedrijf: OpenAI. Google bracht AI Overviews al enkele maanden geleden op de markt. Deze zoekmachines hebben echter nog enkele obstakels te overwinnen om onnauwkeurige antwoorden tegen te gaan.

Lees ook: Bing Generative Search is Microsoft’s variant van Google’s AI-zoekmachine