2min

OpenAI wil bestaande aandelen van personeelsleden verkopen aan investeerders tegen een waardering van 85 miljard euro. Gestreefd wordt het bedrijf te waarderen tussen de 76 miljard euro en 85 miljard euro (80 miljard dollar en 90 miljard dollar).

Dat stellen bronnen van de WSJ. OpenAI zou op dit moment gesprekken voeren met investeerders over een verkoop van bestaande aandelen die de bedrijfswaarde flink moet opwaarderen. De beoogde bedrijfswaarde van tussen de 80 miljard dollar en 90 miljard dollar is drie keer de waarde die de generatieve AI-ontwikkelaar eerder dit jaar wist te halen.

In de pitch naar investeerders heeft OpenAI aangegeven dat het dit jaar verwacht de ‘unicorn’-status te bereiken. Dit komt neer op een omzet van 1 miljard dollar of meer. In 2024 zou de omzet nog vele miljarden hoger kunnen zijn.

De deal zou OpenAI in hetzelfde rijtje kunnen brengen als andere startups die een hoge bedrijfswaarde hebben. Denk aan SpaceX van Elon Musk of het moederbedrijf van TikTok, Bytedance.

Dealvoorwaarden

Onderdeel van de aandelendeal is dat medewerkers van OpenAI hun bestaande aandelen mogen verkopen. Dit in plaats van dat de generatieve AI-specialist nieuwe aandelen uitgeeft om extra kapitaal op te halen. Het aantal te verkopen aandelen ligt waarschijnlijk op enkele honderden. Wel kunnen de voorwaarden nog veranderen.

Microsoft mogelijk spekkoper

Wanneer de deal daadwerkelijk doorgang vindt is Microsoft op papier spekkoper. De techgigant heeft een belang van 49 procent in OpenAI en stapte in op het moment dat de bedrijfswaarde op 30 miljard dollar werd geschat.

Wie er in OpenAI willen investeren is niet bekend, mogelijk zou Softbank interesse hebben.

Lees ook: OpenAI nadert jaarlijkse omzet van 1 miljard dollar