Binnenkort nooit meer ‘vol opslaggeheugen’ bij updaten Android?

Binnenkort nooit meer ‘vol opslaggeheugen’ bij updaten Android?

Iedereen kent het wel: als je een telefoon of tablet wil updaten, maar je niet genoeg geheugen beschikbaar hebt daarvoor. Als dat het geval is, mislukt de update en krijg je de melding dat je meer geheugen vrij moet maken. Google lijkt nu een oplossing te hebben om te zorgen dat zoiets niet meer voorkomt.

Dat blijkt uit een bericht van Ars Technica over een nieuwe functie die Google zou willen lanceren voor Android 8.0. Daarvoor maakt Google gebruik van een functie die het met Android 7.0 introduceerde, Seamless Updates.

Binnen die functie zijn er twee partities op elk systeem: System A en System B. De gedachte is dat als het tijd is om een update te installeren, je de online System A partitie kan gebruiken, terwijl een update wordt toegepast op de offline System B partitie. Terwijl je je telefoon gebruikt, wordt een update dan ook voorbereid, en hoef je op het laatste moment pas je toestel opnieuw op te starten.

Slimmer seamless

Als je telefoon de melding geeft dat je opslaggeheugen vol zit, is dat System B gewoonlijk helemaal vol. Vanaf Android 8.0, wordt de setup verbeterd. Google introduceert dan een “streaming updates” functie. Updatedata wordt dan direct vanaf het internet geïnstalleerd, waardoor Google daarvoor geen opslagruimte nodig heeft. Naar het schijnt is er hooguit 100 kilobyte aan ruimte nodig voor wat metadata.

Overigens is de Seamless Updates functie op dit moment alleen beschikbaar op de Google Pixel-telefoons. Oude systemen worden nooit geüpdatet naar die functie, omdat er dan nieuwe partities aangemaakt moeten worden op telefoons. Maar nu komt het interessante detail: Google zou de functie naar Google Play Services willen brengen. Dan zouden ook andere apparaten met minimaal Android 7.0 in elk geval gebruik moeten kunnen maken van deze nieuwe updatefunctie.