min

Tags in dit artikel

, , , ,

Advocaat-Generaal bij het Europees Hof van Justitie heeft besloten dat Europese lidstaten niet toe hoeven te staan dat private partijen persoonsgegevens van film- of muziekpiraten bij internetproviders opeisen.

Nadat het Spaanse telecombedrijf Telefónica gedagvaard werd door de Spaanse auteursrechtenorganisatie Promusicae om de persoonsgegevens te overhandigen van klanten die muziek uitwisselden via het programma Kazaa is het telecombedrijf een rechtszaak gestart. Tijdens deze rechtszaak liet de Advocaat-Generaal weten dat hij vond dat Europese Lidstaten niet toe hoeven te staan dat private partijen persoonsgegevens van film- of muziekpiraten opeisen bij de internetproviders. Veelal wordt de mening van de AG overgenomen door het Hof.

De bekende stichting Brein liet weten dat zij zich geen zorgen maakt over deze uitspraak. Volgens Brein is het namelijk wel degelijk mogelijk om onder bepaalde omstandigheden de providers tot medewerking te dwingen. Om dit mogelijk te maken moet het wel vrijwel zeker zijn dat men inderdaad verkeerd bezig is.
Wanneer dit daadwerkelijk het geval is moeten zij naast het gedwongen verstrekken van de persoonsgegevens ook de gewraakte downloadsite sluiten.