2min

Tags in dit artikel

,

Volgens neurologen verandert het internet niet alleen hoe we leven, maar ook hoe ons brein werkt. Dit blijkt uit een net gepubliceerd onderzoek en boek.

Gary Small, een neuroloog bij UCLA in Californië, Verenigde Staten, heeft een studie gemaakt waaruit blijkt dat zoeken en chatten op het internet ervoor zorgt dat we beter informatie kunnen filteren en sneller besluiten kunnen nemen.

Hoewel technologie ervoor kan zorgen dat we sneller kunnen leren en creatiever worden, is er ook het risico van een internetverslaving en van een aandachtstekort.

"We zien een evolutionaire verandering. De personen van de volgende generatie die bovenaan zullen staan, zijn degenen die goed overweg kunnen met technologie en ook sociaal zijn," vertelde Small tegenover Reuters in een telefooninterview. "Zij zullen weten wanneer het het beste is om een e-mail- of IM-bericht te sturen of om een echt gesprek te voeren."

In zijn net uitgebrachte, vierde boek genaamd iBrain: Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind kijkt Small naar hoe technologie de jonge breinen helpt ontwikkelen, functioneren en informatie interpreteren. Het brein is namelijk zeer gevoelig voor veranderingen in de omgeving die plaatsvinden door nieuwe technologie.

In een proef gehouden onder 24 volwassenen terwijl zij aan het surfen waren, bleek dat de breinactiviteit in de gebieden van het maken van beslissingen en het complex redeneren bijna verdubbelde. "Het brein is zeer gespecialiseerd in zijn circuit en als mentale taken herhaald en herhaald worden, zullen bepaalde neurale circuits verder ontwikkeld worden en andere genegeerd," vertelde hij.

"We veranderen de omgeving. De gemiddelde jonge persoon besteedt nu negen uur per dag aan technologie. Evolutie is een vooruitgang van moment op moment en wat we nu zien is dat technologie effect heeft op onze evolutie." Wel waarschuwt hij voor het gevaar van het uitvoeren van meerdere taken en voor het verliezen van sociale vaardigheden.

"Er is het grote probleem van het negeren van menselijke contactvaardigheden en het verliezen van de mogelijkheid om emotionele uitingen en lichaamstaal te lezen," vertelde hij. "Maar het is mogelijk om dit tegen te gaan. Dit kan door soms tijd vrij te maken voor andere dingen, zoals een simpel familiediner. Het is belangrijk te weten hoe technologie invloed heeft op onze levens en brein en hoe we daar mee om moeten gaan."