Een op de vijf Britse kinderen winkelt wel eens online met de creditcardgegevens van hun ouders zonder dat zij hiervan afweten en maken hier ook aankopen mee.

Het gaat hier om ongeveer een miljoen kinderen die vallen in de leeftijdsgroep van acht tot zestien jaar. Samen hebben zij in totaal 191 miljoen pond per jaar uitgegeven, wat neerkomt op zo’n 230 miljoen euro. Zij gebruikten hiervoor creditcards van ouders.

De 15-jarigen geven het meeste uit, zo blijkt uit het onderzoek gehouden door CPP. Een op de tien 15-jarigen maakt elke maand een aankoop achter de rug van ouders om. De gemiddelde kosten van een aankoop komt neer op 30 euro. Een op de twintig kinderen maakt regelmatig aankopen tussen de 90 en 120 euro.

Het onderzoek dat werd gehouden onder 500 volwassenen en 500 jeugdigen laat zien dat veel ouders het voor hun kinderen makkelijker maken om er met de digitale portemonnee vandoor te gaan. Een derde van de ouders bewaart de bankgegevens namelijk in de webbrowser.

Toch weet maar zes procent van de ouders dat hun kinderen toegang hebben tot creditcardgegevens, en het aantal ouders dat weet dat kinderen zonder hun toestemming online aankopen maken is nog lager, namelijk twee procent.

Bovendien meldt CPP dat kinderen ook nog eens vatbaarder zijn voor fraude omdat zij vaak niet veilige methodes en sites gebruiken en bezoeken.

"Het laks omgaan met details kan niet alleen kinderen in de verleiding brengen om online aankopen te doen, maar zorgt er ook nog eens voor dat ouders extra gevaar lopen om slachtoffer te worden van fraude," zo laat Michael Lynch, identiteitsexpert bij CPP, weten.