2min

Tags in dit artikel

, , ,

Shutterstock start een samenwerking met OpenAI om een dienst voor AI-gegenereerde afbeeldingen aan te bieden.

Shutterstock levert al jaren stockbeelden aan organisaties. Klanten gebruiken de dienst om merkcampagnes en artwork te creëren. Het model van Shutterstock is nooit veranderd: auteurs uploaden afbeeldingen, de afbeeldingen worden gedownload en zowel de auteur als Shutterstock worden gecompenseerd.

Dit jaar zet Shutterstock een grote stap. De organisatie gaat samenwerken met OpenAI om een dienst voor AI-gegenereerde afbeeldingen te leveren. Met de dienst kunnen gebruikers afbeeldingen genereren op basis van woorden. De dienst maakt gebruik van de DALL-E API, een deep learning -technologie voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekst. DALL-E wordt ontwikkeld en aangeboden door OpenAI.

‘Het zou illegaal kunnen zijn’

De samenwerking leidt tot bezorgdheid. Sommige kunstenaars vrezen voor hun inkomen. AI-systemen voor het genereren van afbeeldingen kunnen het werk van creatieve professionals innemen.

Shutterstock heeft op de zorgen gereageerd. De AI-generator creëert geen beelden vanuit het niets, zei de organisatie. In plaats daarvan zeeft het systeem door miljoenen bestaande beelden om twee of meer beelden samen te voegen en een nieuw beeld te creëren.

Met andere woorden: zonder de input van creatieve professionals is de generator waardeloos. Shutterstock liet weten dat de auteurs van de gebruikte beelden worden gecompenseerd voor elke afbeelding die de AI-generator creëert.

Desondanks blijven sommige critici sceptisch. “Ik denk dat we hier zien hoe sommige organisaties, individuen en bedrijven roekeloos zijn”, reageerde Craig Peters, CEO van Getty Images. “Dat is gevaarlijk, onverantwoordelijk en misschien zelfs illegaal.”

De tijd zal leren of de samenwerking een succes wordt. De rol van AI in de toekomst van stockbeelden allesbehalve zeker.

Tip: ‘Europese Raad bedreigt de toekomst van artificial intelligence’