2min

Volgende activistische investeerder, na Starboard Value, ValueAct Capital Partners, Elliott Investment Management en Inclusive Capital, schaft aandelen aan van het bedrijf uit San Francisco.

Third Point, een in New York gevestigd bedrijf onder leiding van CEO Dan Loeb, heeft in het verleden belangen genomen in bedrijven zoals Campbell Soup, Walt Disney en Shell. Na die zet duurde het doorgaans niet lang alvorens deze partij aan ging dringen op veranderingen bij deze bedrijven. Het bekendste voorbeeld is wellicht Intel. Third Point nam daar een belang in, wat leidde tot het vertrek van CEO Bob Swan en de benoeming van Pat Gelsinger.

Motieven van de activistische investeerders nog onduidelijk

Naast Third Point is dus ook Elliott Management in Salesforce gestapt. Dat bedrijf heeft een reputatie als het gaat om het privatiseren van beursgenoteerde bedrijven, zoals in het recente geval van Citrix. De activistische beleggers zouden Salesforce ertoe kunnen aanzetten banen te schrappen of sommige van zijn dochterondernemingen, zoals Slack, MuleSoft en Tableau, af te stoten.

Vraag naar Salesforce-technologie blijft

Klanten willen graag verschillende clouds integreren en meer rendement halen uit hun technologie-investeringen. Net als andere technologieleveranciers heeft Salesforce in de nasleep van de pandemie te maken gekregen met een afname in de vraag van klanten naar digitale tools.

Het bedrijf kondigde in januari ontslagen aan van ongeveer 7.000 werknemers en zag belangrijke leiders vertrekken, waaronder voormalig co-CEO Bret Taylor en Slack CEO Stewart Butterfield. De totale marktwaarde van het bedrijf daalde van 250,3 miljard dollar begin 2022 naar 132,6 miljard dollar aan het einde van het jaar.

De activistische investeerders hebben mogelijk al invloed gehad op de raad van bestuur van Salesforce. Drie nieuwe bestuursleden treden op 1 maart toe tot Salesforce, terwijl twee oude leden zullen vertrekken.