2min

Tags in dit artikel

, ,

De kwartaalcijfers van Microsoft en Google-moeder Alphabet laten een forse jaar-op-jaargroei van de cloudomzet zien. De techreuzen boekten met hun cloudactiviteiten respectievelijk een groei van 29 procent en 22,5 procent in omzet.

De Intelligent Cloud-afdeling van Microsoft, waar Azure deel van uitmaakt, kwam in het afgelopen kwartaal uit op 24,3 miljard dollar, omgerekend bijna 23 miljard euro. De groei overtrof de verwachtingen van analisten, die een toename van 26,2 procent verwachtten.

Google wist met zijn cloudafdeling in drie maanden tijd een omzet te realiseren van 8,41 miljard dollar. Dat is lager dan de verwachtingen van beleggers, die dachten dat Google Cloud uit zou komen op een omzet van 8,62 miljard dollar. Hoewel de groei nog steeds meer dan 22 procent is, heeft Google Cloud nu te maken met de langzaamste groei in 11 kwartalen.

Reactie van de markt en gehele cijfers

De financiële cijfers zorgden voor wisselende effecten op de aandelen van Microsoft en Alphabet. Na de beurs was een aandeel van Alphabet 7 procent minder waard, terwijl Alphabet de complete analistenverwachting wel overtrof. In de complete analistenverwachting zijn bijvoorbeeld ook de inkomsten uit advertenties meegenomen, iets waar Google een groot deel van zijn inkomsten uit genereert. Microsoft zag daarentegen de aandelenprijs met 5 procent stijgen.

Alphabet wist in drie maanden tijd in totaal 76,69 miljard dollar omzet te genereren, wat een jaar-op-jaargroei van 11 procent betekent. Ook boekte de techreus een winst van 19,69 miljard dollar. De omzet van Microsoft was 13 procent hoger, met een totaal van 56,5 miljard dollar. De winst bedroeg 22,3 miljard dollar, wat een jaar-op-jaargroei van 27 procent betekent.

In de afgelopen maanden namen Microsoft en Alphabet stappen met massaontslagen en investeringen in AI. De cijfers over het afgelopen kwartaal laten in ieder geval zien dat de strategie momenteel financieel goed uitpakt.

Tip: Deepdive: De staat van AI voor zakelijke oplossingen