Ook de 1,4 miljard gebruikers van Windows 10 krijgen Copilot

Ook de 1,4 miljard gebruikers van Windows 10 krijgen Copilot

Het is officieel: Windows 10-gebruikers kunnen aan de slag met Windows Copilot. De AI-functionaliteit was eerder exclusief aan Windows 11, maar is nu ook voor Insider Preview-leden beschikbaar op het oudere besturingssysteem.

De end-of-life datum van de OS blijft onveranderd: in oktober 2025 stopt de ondersteuning voor Windows 10. Dit terwijl het tien jaar geleden werd gebombardeerd tot de “laatste Windows-versie ooit”. Wel zijn er nog altijd 1,4 miljard gebruikers, bleek uit gelekte Microsoft-data in oktober van dit jaar.

Voor deze Windows 10-gebruikers lijkt Windows Copilot qua interface op de browservariant in Edge, voorheen bekend onder de naam Bing Chat (nu simpelweg Copilot). De tool kan assisteren met het opzetten van een tekst, zoals een sales-pitch, en begeleidt de AI-assistent gebruikers naar Windows-functies. Volgens Microsoft zal de Windows 10-functionaliteit op den duur geheel overeenkomen met die in Windows 11. Applicaties openen met een enkel verzoek per tekst of spraak is bijvoorbeeld nog niet mogelijk.

Tip: Windows 11-adoptie valt tegen, maar dat is niet meer dan logisch

Copilots overal

Zo lijkt het erop dat Microsoft Copilot niet in wil zetten als aanjager voor Windows 11-adoptie. Daar lijkt het inmiddels te laat voor, gezien de algemene verwachting dat Windows 12 in 2024 zal verschijnen. Hoe dan ook timmert Microsoft stevig aan de weg van AI-assistentie, waarbij het aanbod Copilot-producten onlangs significant is uitgebreid.

In een blogpost doet Alan Meeus van Microsoft nog wel een oproep aan bedrijven om toch over te stappen naar het nieuwste besturingssysteem. Hij haalt aan dat het de “meest beveiligde” versie van Windows ooit is. Laat het nu net zo zijn dat de Trusted Platform Module 2.0, dat security-methodes als Windows Hello en BitLocker mogelijk maakt, afwezig is bij veel oudere pc’s. Een kantoorcomputer van een jaar of zes oud valt veelal dus net buiten de boot, waardoor alleen een nieuwe investering de overstap naar Windows 11 mogelijk maakt.

Lees ook: Nieuw Microsoft Copilot-aanbod specialiseert zich in talloze beroepen