2min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft geruisloos een testversie van Chrome voor Windows op ARM beschikbaar gesteld. Daarmee ondersteunt het platform eindelijk de meest gebruikte browser ter wereld.

Hoewel Windows op ARM al ruim een decennium bestaat, is het platform al geruime tijd een ondergeschoven kindje. In oktober 2023 was er een belangrijk teken van leven: de Arm Advisory Service dient voortaan developers te assisteren bij het optimaliseren van hun applicaties voor ARM.

Wie Edge en Chrome op een ARM-gebaseerd Windows-apparaat draait, merkt al gauw een verschil. Het native draaiende Edge, ook op Chromium gebaseerd, is een stuk soepeler dan Chrome. Laatstgenoemde draait namelijk in een emulatielaag, waardoor de hardware verre van optimaal benut wordt. Dat gaat nu veranderen. X-gebruiker Pedro Justo ontdekte dat een native versie van Chrome op ARM64-architectuur nu een feit is, zij het in een Canary- (lees: preview-)variant. Let wel: deze versie kan instabiel zijn en wordt dagelijks geüpdatet.

Op weg naar de AI-pc

Concreet betekent deze officiële ondersteuning vanzelfsprekend een verbetering voor de gebruikerservaring op ARM-gebaseerde Surface-apparaten. Echter is het niet los te zien van de bredere ontwikkelingen rondom deze Windows-laptops en -tablets. De Surface Pro en Surface Laptop zullen voortaan als “AI-pc’s” moeten gelden, inclusief uitgebreide ARM-ondersteuning.

Onlangs introduceerde Google verschillende experimentele AI-functies. Ze zitten al in versie M121, dus niet verstopt in een Canary-build zoals de ARM-versie momenteel. Het gaat hierbij om het eenvoudig herordenen van tabbladen, het genereren van AI-thema’s en het verschaffen van een eerste opzet voor tekst. Dat zijn vooralsnog lichte AI-workloads, maar voor een zo efficiënt mogelijke berekening kan een NPU deze taken uitvoeren. Het lijkt erop dat Google die hardware in bijvoorbeeld de Snapdragon X Elite voor Windows-laptops direct wil kunnen aanspreken.

De standaard

Overigens is Google wel een laatkomer. Niet alleen is Edge al lang en breed native ondersteund, ook Firefox biedt al geruime tijd een Windows ARM-versie. Toch is Chrome ruimschoots de meest gebruikte browser, met bijna tweederde van de wereldwijde markt in bezit. Om die reden is de stap naar officiële ondersteuning een obstakel minder voor veel pc-gebruikers.