2min

Sneller dan verwacht is daar dan toch Qualcomms nieuwe ARM-chip voor Windows-laptops. Men heeft grote verwachtingen van de Snapdragon X Elite. De theorie is dat deze chip de pc-markt op zijn kop moet kunnen zetten. Volgens Qualcomm is de chip sneller dan bestaande laptopprocessoren van Intel en daarnaast ook energiezuiniger.

Apple is zeer succesvol geweest met de switch van Intel naar ARM gebaseerde chips. Het bedrijf uit Cupertino heeft zijn marktaandeel weten te verdubbelen. Het kan simpelweg meer performance, tegen lagere kosten en stroomverbruik bieden met de ARM-chips. Voor Microsoft is dat natuurlijk een doorn in het oog, het bedrijf werkt al meer dan tien jaar aan ondersteuning voor ARM in Windows, maar heeft er nooit de massa mee weten te bereiken.

Tot op heden schoten de chips van Qualcomm altijd tekort qua prestaties ten opzichte van Intel. Met de nieuwe Snapdragon X Elite moet dat voorbij zijn. De chip is sneller dan alle huidige laptop-chips van Intel. De Snapdragon X Elite beschikt over 12 cores die een snelheid van 3,8 GHz kunnen halen. Daarnaast is er nog een GPU aan boord met een snelheid van 4,6 teraflops en beschikt de chip over een NPU waarop AI-modellen met 13 miljard parameters kunnen draaien. Dit resulteert volgens Qualcomm in dubbele prestaties ten opzichte van vergelijkbare laptop-chips van Intel. Daarnaast is de chip veel energiezuiniger, in sommige scenario’s tot wel 70 procent.

Medio volgend jaar kunnen we de eerste laptops verwachten die worden aangedreven door een Snapdragon X Elite. Dit kan middels passieve en actieve koeling (met een ventilator). In het laatste geval kunnen er meer prestaties worden verwacht. Op dit moment verwachten we vooral een Surface Laptop van Microsoft met deze Snapdragon X Elite.

Op dit moment heeft Qualcomm een exclusiviteitsovereenkomst met Microsoft voor het leveren van ARM-chips voor Windows-laptops. Aan die overeenkomst komt volgend jaar een einde en Nvidia en AMD kunnen niet wachten om ook ARM-chips voor Windows-laptops uit te brengen.

Qualcomm presenteert ook Snapdragon 8 Gen 3 voor smartphones

Naast de nieuwe chip voor Windows-laptops presenteert Qualcomm ook zijn jaarlijkse update voor de mobiele markt. De Qualcomm Snapdragon Gen 3 zal volgend jaar in menig high-end smartphone te vinden zijn. Deze nieuwe chip beschikt over drie verschillende CPU-cores. De prime-core, dit is de snelste met een kloksnelheid van 3,3 GHz, gevolgd door vijf performance cores met een kloksnelheid van 3,2 GHz en nog eens vier efficiënte cores met een kloksnelheid van 2,3 GHz. Het doel van al die verschillende cores is om processen actief te schakelen over de cores wanneer er meer en minder rekenkracht nodig is. Dit moet de accuduur uiteindelijk ten goede komen.

Belangrijkste toevoeging dit jaar is een nieuwe NPU voor AI-workloads, die is bijna twee keer zo krachtig als het model van dit jaar. Ook de ingebakken GPU maakt een stap voorwaarts, die is 25 procent sneller. Verder heeft Qualcomm nieuwe AI-algoritmes toegepast in de chip voor het gebruik van sensoren en het 5G-modem, om hier zo optimaal mogelijk gebruik van te kunnen maken.