Google Gemini-app nu ook in Nederland en België beschikbaar

Google Gemini-app nu ook in Nederland en België beschikbaar

Het GenAI-aanbod op smartphones is opnieuw uitgebreid. Google lanceert de eigen Gemini-app in meer landen en regio’s, waaronder Nederland en België.

De Gemini-app biedt zogeheten multimodale AI, dat betekent dat de app kan reageren op tekst, beeld en geluid. Google spoort gebruikers aan om de AI-assistent te raadplegen bij alles van een lekke band tot het schrijven van een bedankbriefje.

Vervanging Google Assistant?

Google lijkt met de app voor te sorteren op een vervanging van Google Assistant, de ‘AI-assistent’ van weleer. Dit biedt gebruikers een relatief beperkte stembediening om bijvoorbeeld muziek af te spelen of het zetten van een timer. Met “Hey Google” kan ook de Gemini-app aangezet worden, dat veel Assistant-features overneemt en meer.

Momenteel lanceert Gemini op Android, maar de komende week zal Gemini ook op iOS direct vanuit de Google-app beschikbaar zijn.

Interessant is dat Google de Gemini-functies vrij hardware-agnostisch positioneert. Hoewel het bedrijf waar mogelijk de aanwezige processoren aanspreekt, kan de app volledig in de cloud draaien. Microsoft tracht met Copilot op den duur de workloads naar eindgebruikers te verschuiven.

Het betekent dat de Gemini-app vermoedelijk nagenoeg 1-op-1 hetzelfde blijft op Android als op een Chromebook of Chromebook Plus.

Lees ook: Chromebook Plus krijgt AI-schrijfhulp en Gemini-app

Copilot-tegenhanger

De Gemini-app biedt soortgelijke features als Microsoft Copilot, tevens op Android en iOS beschikbaar. Voorheen bekend als Bing Chat is ook hier te sparren met een AI-assistent over kookrecepten, gegenereerde afbeeldingen en het verbeteren van tekst.

Of Gemini op den duur een ander karakter krijgt, ligt ietwat voor de hand. Ondanks een problematische introductie van ‘AI Overviews’ voor Google Search-gebruikers in de Verenigde Staten lijkt AI-search eraan te komen.

We bespraken onlangs wat AI-search voor gebruikers zal betekenen in Techzine Talks. Beluister het hieronder: