Microsoft komt met de introductie van Windows 8 ook met Secure Boot. Een beveiligingsmaatregel die ervoor zorgt dat de bootloader niet zomaar kan worden aangepast. Hierdoor is het niet mogelijk om andere besturingssystemen dan Windows 8 te installeren op een systeem. Nu blijkt dat deze optie ook niet is uit te schakelen op Windows 8 ARM apparaten.
De secure boot beveiliging van Microsoft kwam al eerder in opspraak. Veel fabrikanten van verschillende linux distributies waren bang dat Microsoft hun op deze manier probeerde buitenspel te zetten. Microsoft liet echter weten dat de OEM’s gewoon de mogelijkheid kunnen bieden om de secure boot optie uit te schakelen. Waarschijnlijk zal dit straks bij veel OEM’s in de Bios mogelijk worden.
Nu zijn echter recent de hardware vereisten voor Windows 8 ARM bekend geworden en daar staat in te lezen dat Microsoft het niet toestaat dat de secure boot functie wordt uitgeschakeld op ARM-apparaten. Het uitschakelen van secure boot door OEM’s mag dus waarschijnlijk wel bij de normale Windows 8 versie maar niet bij de ARM-versie. De ARM-versie zal echter veel gebruikt gaan worden bij tablets. Het wordt hierdoor bijvoorbeeld onmogelijk om een dual-boot tablet te maken met zowel Windows 8 als Android of om Windows 8 te vervangen door Android.
De kans is groot dat er nu opnieuw kritiek zal worden geuit op Microsoft. Het zou ook nog zo kunnen zijn dat Microsoft na alle kritiek van de vorige keer is teruggekomen op haar beslissing om secure boot te verplichten maar dit nog niet heeft gewijzigd in de voorwaarden. Het is even wachten op een officiële reactie van Microsoft.
In elk geval kan Microsoft het onmogelijk voorkomen dat er tablets zullen verschijnen waarop zowel Android als Windows 8 gedraait kan worden. Intel is namelijk ook druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe mobiele chips en heeft ook Android 4.0 al geschikt gemaakt voor deze nieuwe chips. Deze chips maken echter gebruik van de normale Windows 8 versie en niet de ARM-versie.