Zes grote technologiebedrijven hebben een privacyakkoord gesloten. Ze hebben elkaar beloofd om consumenten meer helderheid te geven welke informatie hun applicaties opvragen en hoe zij deze gebruiken. Op deze manier wil het consortium de persoonlijke data van miljoenen gebruikers beter waarborgen en beschermen.
De groep bestaat uit Apple, Microsoft, Google, Research In Motion (RIM), Hewlett-Packard (HP) en Amazon. Zij en de ontwikkelaars van hun apps zullen in de toekomst consumenten beter informeren over welke informatie hun applicaties verzamelen en hoe de bedrijven deze gebruiken. Gebruikers moeten hiermee instemmen voordat zij een app kunnen downloaden en installeren.
22 van de 30 applicaties geven volgens advocaat Kamala Harris momenteel geen privacynotificatie voordat consumenten deze kunnen downloaden. "Het gebruik van mobiele applicaties zou niet je persoonlijke privacy moeten kosten, maar dat is vaak wel het geval. De consument moet weten wat hij doorgeeft", aldus Harris.
De Online Privacy Protection Act stamt uit 2004. Deze vereist dat mobiele ontwikkelaars openheid van zaken geven over privacyaangelegenheden. Slechts enkele ontwikkelaars hebben hier gehoor aan gegeven, omdat er verwarring bestond of de wet al dan niet van toepassing is op mobiele apps. De partijen zullen binnen en een half jaar om tafel gaan zitten om te bespreken hoe hun ontwikkelaars zich aan de afspraken zullen houden.
Apple en Twitter raakten onlangs in opspraak, omdat hun apps contactinformatie uit het adresboek verzamelden en doorstuurden. Apple beloofde daarop haar privacyvoorwaarden beter te zullen handhaven. Gebruikers die de app van Twitter willen downloaden, krijgen voortaan eerst een waarschuwingsscherm te zien.