2min

Om de gebruiksvriendelijkheid van Google’s e-mail client Gmail te verbeteren, heeft het de zoekgigant de zoekfunctionaliteit ervan verbeterd. De autocomplete functie is aangepast aan de inhoud van de e-mails in de inbox. Gebruikers moeten hiermee nog sneller en gemakkelijker de gewenste informatie kunnen opvragen.

"Toen we Gmail bouwden, wilden we dezelfde geweldige zoekervaring van Google introduceren voor de e-mail", aldus Google’s software engineer Isaac Elias in de laatste blogpost. Als voorbeeld van de verbeterde functionaliteit noemt hij het opzoeken van een reservering voor een vliegtuigticket vanuit Los Angeles. Stel dat je een vlucht hebt geboekt naar Los Angeles en je hebt deze reservering ergens in je inbox staan. Je hoeft dan alleen maar de zoekterm ‘LAX’ in te voeren (de naam van het vliegveld van Los Angeles). De autocomplete functie vult deze zoekopdracht aan met de suggesties ‘LAX reservation’ en ‘LAX United’. Vervolgens verschijnt de betreffende e-mail in beeld.

Het voordeel van deze functionaliteit mag duidelijk zijn: gebruikers hoeven voortaan niet langer hun halve inbox door te spitten om de juiste e-mail te vinden. Eén simpele zoekopdracht is voldoende. Met de vrijwel ongelimiteerde opslagcapaciteit en het feit dat steeds meer correspondentie digitaal plaatsvindt, is deze verbetering voor vele gebruikers een welkome aanvulling.

De verbeterde autocomplete functie zal de komende dagen uitgerold worden. Aanvankelijk zal deze hervorming alleen voor de Engelse taal beschikbaar zijn, andere talen volgen binnen enkele maanden. De verbeterde functionaliteit zal op een later tijdstip ook beschikbaar worden gesteld voor Google Apps.

Begin deze maand introduceerde Google een vertaalfunctie in Gmail. Hiermee kunnen gebruikers hun berichten van een vreemde taal naar hun moedertaal vertalen, en andersom. Ook maakte het internetbededrijf bekend dat de integratie van Google+ met Gmail verder is doorgevoerd. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld vanuit Gmail personen uit hun contactlijst toevoegen aan hun Circles, of +1’s toekennen aan berichten.