Apple heeft tijdens het laatste evenement van het bedrijf aangekondigd dat de iWork-suite gratis te downloaden is voor mensen die een Mac of een iOS-apparaat kopen. Frank Shaw van Microsoft reageerde in een blog op dit besluit en gaf aan dat het "niet veel voorstelt".

Bij het Apple-evenement van afgelopen dinsdag kondigde Apple twee nieuwe iPads aan en heb bedrijf wist hierbij te melden dat iLife en iWork gratis meegeleverd zouden worden bij aankoop van een nieuw product. Hierdoor zouden meer mensen gebruik moeten gaan maken van de productiviteitssoftware van Apple.

Microsoft levert al kritiek op de iPad sinds de introductie van de Surface-tablet. Volgens het bedrijf onderscheidt de eigen tablet zich door een optioneel toetsenbord in de cover aan te bieden en standaard Microsoft Office mee te leveren. Nu Apple iets met de kritiek van Microsoft doet, blijkt het bedrijf achter Windows nog altijd commentaar klaar te hebben.

Shaw gaf in de blog aan: "Omdat iWork nooit veel voor elkaar gekregen heeft en ook geprijsd is als een tweede keus, is het eigenlijk niet zo’n verrassende of veelzeggende stap. Dat de software nu gratis wordt meegeleverd verandert er niks aan dat het moeilijker is om werk te verrichten op een apparaat dat precieze besturing en een mogelijkheid om naast elkaar te multi-tasken mist."

Door iWork gratis mee te leveren bij een iPad wordt Apple een grotere bedreiging voor diensten als Google Docs en Microsoft’s Office 365. In tegenstelling tot de software van Apple moet er normaal gesproken betaald worden voor Office 365 aan de hand van een jaarlijks abonnement. Enige uitzondering hierop is wanneer de klant een Surface- of Surface 2-tablet koopt. Dan krijgt de klant Office 2013 RT gratis.

"Bij de Surface en Surface 2 krijg je gratis Office, ’s werelds populairste en meest krachtigste productiviteitssoftware. Daarnaast zijn de prijzen van beide apparaten lager dan die van respectievelijk de iPad mini 2 en de iPad Air. Apple’s besluit om de prijs van de minder populaire en minder krachtige iWork in de prijs van de iPad te verwerken stelt niet veel voor."

De bekendmaking van het gratis meeleveren van iWork komt op een interessant moment. Microsoft is zich klaar aan het maken om Office voor de iPad uit te brengen. Microsoft heeft altijd veel succes gehad met het softwarepakket, maar dat komt door de pogingen van Apple en Google wellicht onder druk te staan. Office is na Windows de grootste inkomstenbron van Microsoft.

"Als ik zie dat Apple de prijs van de worstelende, lichtgewicht productiviteitssoftware omlaag doet, zie ik niet een schot voor onze boeg. Ik zie een poging tot een inhaalslag," aldus Shaw.