Google heeft een functie toegevoegd zodat het mogelijk is om mensen waarvan je geen e-mailadres hebt toch een mail toe te sturen, mits je ze in je kringen op Google+ hebt. Privacy-organisaties maken zich echter zorgen over de gevolgen die de nieuwe functie heeft op de privacy van mensen.

Google heeft een nieuwe functie beschikbaar gemaakt in Google+ en Gmail, waardoor het mogelijk is om e-mails te sturen naar mensen waarvan je het mailadres niet hebt. Wel moeten zij in je kringen op Google+ zitten. In eerste instantie zal hierbij geen e-mailadres weergegeven worden, tenzij die persoon je ook een e-mail terugstuurt.

Deze functie zorgt voor ongerustheid bij organisaties die opkomen voor de privacy van mensen. Hoewel de functie uit te schakelen is via de opties van Gmail, is de functie standaard ingeschakeld. Volgens het Electronic Privacy Information Center zou de functie standaard uit moeten staan, tenzij gebruikers al via Google+ toestemming hebben gegeven om e-mails te sturen naar hun persoonlijke mailadres.

Mensen die e-mails naar anderen sturen via Google+ zullen overigens in een speciale sectie van het Gmail-account worden geplaatst. Als de persoon die de e-mail ontvangt besluit niet te reageren op de mail, zal die persoon in het vervolg geblokkeerd worden. In dat geval zal je geen mails meer ontvangen van diegene.

Voor beroemdheden wordt er een uitzondering gemaakt in dit systeem. Omdat beroemdheden vaak veel ‘vrienden’ hebben op sociale netwerken, zullen deze de e-mails niet ontvangen. Dit voorkomt dat iedere gebruiker mails gaat sturen naar bekende personen.

Het systeem zal in de komende dagen uitgerold worden. Mensen die gebruik kunnen maken van de functie zullen een e-mail op hun Gmail-account krijgen.